“Mimarlar tarihi değiştiremezler ancak tarihin değişimine tanık olurlar”

1937 yılında İtalya'nın Cenova kentinde doğan Renzo Piano, arasında Pritzker, RIBA Altın Madalyası'nın bulunduğu prestijli pek çok mimarlık ödülünün sahibi.

Louisiana Channel’in mimarlar ve sanatçılar ile yaptığı biyografik söyleşi serisinin yeni konuğu Renzo Piano.

Piano, söyleşinin başında bir insanın kökenlerini, nereli olduğunu, çocukluğunu çok fazla düşünmesinin onu nostalji tuzağına düşürdüğünü, önemli olanın “ne yaptığın, ne olduğun değil, ne olacağın ve ne yapacağın?” olduğunu söylüyor.

Akdeniz sadece bir deniz değil, bütün kültürlerin karıştığı bir çorba gibi.

“Bir sirkte büyürsen baban da akrobatsa sen de akrobat olmak istersin.” diyerek meslek seçiminde babasının inşaatçı olmasının etkisi olduğunu söyleyen Piano, bunun yanında kendisini esas şekillendirenin deniz hatta Akdeniz olduğunu söylüyor.


Renzo Piano’nun babası.

Bir mimar olarak, sadece “turist” olamazsınız, anlatılacak bir hikayenin bulunduğu bir yerde, insanlara değil, aynı zamanda mekanları da anlamanız ve dinlemeniz gerekir.

Kendisini bir İtalyan’dan ziyade Avrupalı olarak gören Piano, seyahat etmenin son derece önemli olduğunu düşünüyor. Seyahatin yaptığınız işten uzaklaşmanıza, döndüğünüzde daha net görmenizi sağladığını düşünüyor.

Eğer gitmez, seyahat etmezseniz, ne kadar şanslı olduğunuzu anlamıyorsunuz demektir.

Avrupalı olarak yüzyıllar boyu gelişen özgürlüğün üzerinde yaşadıklarını, seyahatler sayesinde çeşitliliğin bir sorun değil, insanı büyüten ve öğreten bir değer olduğunun anlaşıldığını da söylüyor.

Mimarlar tarihi değiştiremezler ancak tarihin değişimine tanık olurlar.

Mimarların değişime şekil verdiklerini, bu nedenle sosyal binaların çok önemli olduğunu söyleyen Piano mimarların sosyal etkiyi öğrenmeleri gerektiğini bunun da onları iyi bir zanaatkardan ayırdığını söylüyor.

Sadece bir inşaatçı değil, insanlar ve insan toplulukları için barınak yapan sivil bir kişisiniz. Ve bu daha ilginç hale geliyor, çünkü o zaman insanlar için bir araya gelip değerleri paylaşmak için yapılar yaparsınız, bu da daha iyi bir dünya yaratmayı sağlar.

Etiketler

Bir yanıt yazın