Mimarlar Odası’ndan Saray’a Bir Dava Daha

Mahkeme kararlarına rağmen inşa edilen Kaçak Saray hakkında bugüne dek 34 dava açan Mimarlar Odası, Kaçak Saray’ın maliyetinin gizlenmesini de yargıya taşıdı.

Atatürk Orman Çiftliği’nde (AOÇ) mahkeme kararlarına ve usulsüzlüklere rağmen inşa edilen Kaçak Saray hakkında bugüne dek 34 dava açan Mimarlar Odası, Kaçak Saray’ın maliyetinin ‘ekonomi zarar görür’ gerekçesiyle gizlenmesini de yargıya taşıdı.

TOKİ Uygun Bulmadı

Bilgi Edinme Kanunu çerçevesinde Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) yazılı başvuru yapan Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Kaçak Saray’ın maliyetini sormuştu.

TOKİ odaya, “Açıklanması ya da zamanından önce açıklanması halinde, ülkenin ekonomik çıkarlarına zarar verecek veya haksız rekabet ve kazanca sebep olacak bilgi veya belgeler, bu kanun kapsamı dışındadır’ hükmü gereğince, idaremiz tarafından bilgi verilmesi uygun görülmemiştir” yanıtını vermişti.

Maliyetler Yasadışı

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, maliyetin açıklanmamasının ‘ekonomik çıkarlara zarar verir’ ifadeleri ile gerekçelendirilmesine ilişkin şunları söyledi:

“Bilgi edinme hakkımızın engellenmesi kabul edilemez. Kamu harcamalarının açıklanmasının ekonomik çıkarlara zarar vereceğinin ifadesi idarenin yasallığı ve şeffaflığı ilkesini yok saymaktır. Bu nedenle Atatürk Orman Çiftliği’nde yasadışı şekilde yapılan kaçak sarayın bütün maliyetleri de yasa dışıdır.”

Candan, mahkeme yoluyla bilgi edinmek için dava açtıklarını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın