Mimarlar Odası’ndan Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin Açtığı Yarışmaya İtiraz

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi, Kayseri Büyükşehir Belediyesi'nin açtığı Sahabiye Kentsel Yenileme Proje Yarışması ile ilgili basın bildirisi yayınladı.

Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin 4 Aralık’ta duyurduğu ve 9 Şubat’ta son başvuruların yapılacağını ilan ettiği “Sahabiye Kentsel Yenileme Proje Yarışması” ile ilgili olarak Kayseri Mimarlar Odası bir basın bildirisi hazırladı.

Bildirilerinde şartnamedeki eksikliklere değinen Oda, bu haliyle bir proje yarışması olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı.

Açıklama şöyle; 

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi 12. Dönem Yönetim Kurulu olarak proje elde etme yöntemi olan ”mimari proje yarışmaları”nı sonuna kadar desteklediğimizi, bu düşüncemizi yerel yönetimler ve resmi kurumlarla bir araya geldiğimiz tüm platformlarda dile getirdiğimizi, yarışma ile proje elde etmek isteyen tüm kurum ve kuruluşlara yardım etmeye hazır olduğumuzu ifade ederek söze başlamak istiyoruz.

12. Dönem Yönetim Kurulu göreve başladığı günden bugüne kadar; Melikgazi Belediyesi ile “Kentsel Islak Hacim Tasarımı”, “Üst Geçit Tasarımı”, “Belsin Semt Pazarı ve Yakın Çevresi”, Kayseri Ticaret Odası ile “Hizmet Binası Fikir Yarışması” gibi yarışmaları açmış ve sonuçlandırmıştır ve bu konudaki çalışmalarımız başka kurumlarla devam etmektedir.

Mimarlar Odası Kayseri Şubesi’nin yarışma ile proje elde etme yöntemi hakkındaki düşünceleri bu kadar net iken 4 Aralık 2014 tarihinde Kayseri Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinde ”Kayseri İli, Sahabiye Mahallesi, Kentsel Yenileme Proje Yarışması” adı ile yapılan ilana haklı eleştirilerini sunmayı bir görev addetmiştir.

Kentsel Yenileme Proje Yarışması adı altında yayınlanan şartname, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamındaki idarelerin uyması gereken Proje Tasarım, Planlama ve Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’ne uymamaktadır. Bu yönetmeliğin 3. maddesindeki yarışma tanımı, 6. maddesindeki yarışma şekli, 8. madde a,b,h bendindeki yarışma şekli, jüri tespiti ve şartname imzaları, 9. ve 14. maddelerdeki jüri heyeti,18.,19., 20., 21., 22., 23., 24., 25., 26. ve 27. maddelerindeki jüri seçimleri ve jüri hazırlık çalışmaları, 40. Madde d bendindeki ödüllerin tespiti işlemi, bu şartnamede görülmemektedir.

KİK (Kamu İhale Kanunu) Proje Tasarım, Planlama ve Sanat Eserleri Yarışmaları Yönetmeliği’nde madde 16’da belirtilen tek kademeli yarışmalar için tanınan en az sürenin 60 gün olabileceği ibaresi bu şartnamede esas alınmış olup bu büyüklükteki bir yarışma için son derece yetersiz bir süre olarak kalmıştır.

Bu konu ile ilgili Kayseri Büyükşehir Belediyesi ile görüşmeler yapılmış ve kaygılarımız dile getirilmiştir.

Sahabiye Mahallesi gibi tüm şehrin kimliğini etkileyen ve değiştiren bir ölçeğe sahip büyüklükteki alanın dönüştürülmesi için bir kentsel tasarım projesi gerekmektedir. Ancak, bu projenin uluslararası ya da ulusal olarak açılacak, tasarımcıların özgün fikirlerinin demokratik ve tarafsız bir jüri ile değerlendirileceği, ödülleri ve süresi ile daha çok katılımı teşvik eden bir yarışma şartnamesi ile elde edilmesi ise elzemdir.

Mimarlar Odası Kayseri Şubesi olarak bu niteliklerde açılacak bir proje yarışmasının sonuna kadar destekçisi olacağımızı, fakat ilan edildiği şekliyle bunu bir proje yarışması olarak kabul edemeyeceğimizi kamuoyunun bilgilerine sunarız.

TMMOB Mimarlar Odası Kayseri Şubesi Yönetim Kurulu

Etiketler

Bir yanıt yazın