Mimarlar Odası’ndan Gökçek’in Dünya Belediye Başkanlığı Adaylığına İtiraz

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Melih Gökçek'in Dünya Belediye Başkanlığı adaylığına, 11 etik kurala uymadığı gerekçesiyle itiraz ediyor.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kent İzleme Biriminin hazırladığı raporu kamuoyuna açıkladı. Yarışmayı düzenleyen City Mayor Foundation’a gönderilecek olan rapor da örneklerle Gökçek’in yarışma dışı kalması gerektiği anlatıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi rutin yaptığı basın toplantısında Melih Gökçek’in Dünya Belediye Başkanlığı’na itiraz ederek yarışmayı düzenleyen kuruma gönderilmek üzere İngilizce ve Türkçe olarak iki ayrı dilde hazırladığı raporu açıkladı. Toplantıya Mimarlar Odası Ankara Şube sekreter Üyesi Tezcan Karakuş Candan ve Merkez Yönetim Kurulu Üyesi İmran Karaman katıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreter Üyesi Tezcan karakuş Candan Gökçek’in Dünya Belediye Başkanlığı yarışmasından diskalifiyesini istedi. Candan, Melih Gökçek’in yarışmanın gereği olan 11 etik kuralı taşımadığını ve bu nedenle yarışma dışı bırakılması gerektiğini ifade etti.

Melih Gökçek’in 1994’ten beri yaptıklarını bir rapora sığdırmanın kolay olmadığını ifade eden Candan, raporda ele alınan başlıklara değinerek şunları söyledi. “2003 yılından beri bir vakfın düzenlediği yarışma Kasım’da sonuçlanacak, İnternet üzerinden yapılıyor oylamalar, birisi Melih Gökçek’i seviyorum çok iyi bir Belediye Başkanı derse artı 1 oy alıyor. Hayır Sevmiyorum iyi uygulamalar yapmıyor derse eksi 1 oy alıyor. Biz doğrudan bir oylama sürecine katılmak değil bunu düzenleyen kuruma rapor göndererek, onların değerlendirmesine bırakacağız. Yarışmanın kapsamı ile ilgili en önemli hedeflerden birisi aslında yerel yönetimleri güçlendirmek adına, “görevlerini utanç verici bir şey yapmadan yerine getirmek isteyen Belediye Başkanlarının uyması gereken etik kuralları” düzenliyor ve bunların gereğini yerine getirenleri Dünya Belediye Başkanı olarak seçiyor. 11 Maddenin, dürüstlük, ayrımcılık, katılım gibi önemli maddeleri var. Bizim hazırladığımız rapor Melih Gökçek’in görevde bulunduğu uzun yıllar bu makamı toplum yararı için kullanmadığı ekseninde şekilleniyor. Yönetimde olduğu süre içerisinde kentsel gelişimle ilgili konularda, meslek odalarıyla, STÖ’lerle ciddi bir iletişim kurmadığını raporda ifade etmeye çalışıyoruz.”

Raporda beş başlık altında ele alınan Belediye Başkanlığı çalışmaları, şu başlıklarla değerlendirildi: Ulaşım, Kent Ekonomisi, Kültürel ve Doğal Değerler, Kentsel Dönüşüm ve Katılım.

Etiketler

Bir yanıt yazın