Mimarlar Odasından Gazi üniversitesine tepki

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, aralarında Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan'ın da bulunduğu Gazi Üniversitesi'ndeki akademisyenlerin sözleşmelerinin yenilenmemesine tepki gösterdi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açıklamasında, Gazi Üniversitesi’nin, Atatürk Orman Çiftliği arazisini ABD Büyükelçiliği’ne devretmesi için TOKİ’ye vermesi, Ankara Ulaşım Ana Planı, Mimarlık Fakültesi’nin cephesinin Selçuklu tarzında değiştirilmesi ve mimarlık eğitiminin içeriğine aykırı olarak kilise maketlerinin yıktırılması gibi konularla gündeme geldiği anımsatıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin ise, bu uygulamaları eleştirerek, üniversitenin tavrının bilimsellikten uzak olduğuna dikkat çektiği belirtildi. Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetim Kurulu Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, “Bedeli ne olursa olsun doğruları söylemekten vazgeçmeyeceğiz” dedi. Candan, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kent mücadelesi içerisindeki yeri, toplum yararına eylemlilikleri nedeniyle, toplum yararını düşünmeyen yöneticilerin her yerde mimarlara karşı tavır aldığını, söyledi. Candan, Anayasanın 135. maddesine göre, Danıştay kararlarınca da tescil edilmiş olan kamu görevi yapan Yönetim Kurulu üyelerine yönelik baskı ile her yerde karşılaştıklarını ifade etti.

Candan, açıklamasında şu görüşlereyer verdi: “Şube yönetim kurulu başkanımız Ali Hakkan, aynı zamanda Gazi Üniversitesi’nde yarı zamanlı öğretim görevlisi olarak derslere girmektedir. Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin kent duyarlılığı ve Gazi Üniversitesi’nin bilimsellikten uzak yaklaşımlarını eleştirmesi nedeniyle sözleşmesi yenilenmemiştir. Gazi Üniversitesi giderek bilimden uzaklaşmaktadır. Üniversite yönetimi siyasallaşmıştır. Gazi Üniversitesi, yürüttüğümüz kent mücadelesinde, her yerde bir şekliyle karşımıza çıktı. AOÇ arazisinin hülle yolu ile devrinde de karşımızdaydı, Selçuklu Cephesi diye Mimarlık Fakültesi’nde ilk uygulamaları yapan da Gazi Üniversitesi’ydi. Kilise maketlerinin parçalandığı, Mimarlar Odası’nın açıklama yaptığı, mimarlık öğrencileriyle beraber tepki koyduğu süreçte de Gazi Üniversitesi karşımıza çıktı. Bugün Gazi Üniversitesi, hükümetin genel mimarlık ve kentsel politikalarının aklayıcısı durumunda olan bir üniversite haline gelmiştir. Yönetim Kurulu olarak kınıyoruz ve protesto ediyoruz.” 

Etiketler

1 Yorum

  • akin-ozkar says:

    Türkiye’de özellikle son yıllarda bilime karşı olan bu “açık düşmanlığı” anlamak çok zor. Ne bilim insanı olmak isteyenlerin önü açılıyor, ne bilimsel üretime destek veriliyor?. O halde “üniversitelerden” beklenen nedir; işlevleri nedir?. Hiç bir eleştiri yapmayan, her şeye evet diyen bir insandan nasıl bir bilim insanı profili arzu ediliyor?. Üniversiteler kime ait?.

Bir yanıt yazın