Mimarlar Odasında Böcek Skandalı

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde ‘böcek’ diye tabir edilen kayıt cihazı bulundu. Konuya tepki gösteren meslek odaları, odaların yıpratılmak istendiğini söylediler.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nde, Atatürk Orman Çiftliği ve kent gündemine dair yapılan haftalık basın toplantısının ardından dinleme cihazı bulundu. Dinleme cihazı bulunduktan sonra acilen basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan olayla ilgili hukuki sürecin başlatıldığı bildirildi.

Oda yöneticileri söz konusu dinleme cihazını bir personelin fark etmesi sonucu ortaya çıkarttıklarını söyledi. Oda avukatlarıyla basın toplantısı düzenleyen Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Ali Hakkan ve Şube Genel Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, kameralar karşısında cihazı inceledi, dinleme cihazı ise kayıttaydı.

Söz konusu dinleme cihazına ilişkin Hakkan, “Bugün Başkent Dayanışmasıyla birlikte ortak etkinliklerimizi konuşmak için yaptığımız toplantı sırasında, arkadaşlarımız iki sandalyenin altında ‘böcek’ diye tabir edilen dinleme cihazını buldu. Cihazın Rus yapımı, 50 saat kayıt yapabilen nitelikte olduğunu tespit ettik” dedi. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın, ‘Şubat ayında Gezi Parkı eylemleri için toplantılar düzenlendiğini tespit ettik’ açıklamalarına atıfta bulunan Hakkan, Topbaş’ın konuşmasının ardından cihazla karşılaştıklarını ve durumun endişe verici olduğunu söyledi.

Mimarlar Odasının şeffaf bir kuruluş olduğunun altını çizen Hakkan, “Birilerinin bizi dinlemesine gerek yoktur. Bugüne kadar hiçbir gizli kapaklı şey yapılmadı” dedi.

HUKUKİ SÜREÇ BAŞLADI

Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan da, Mimarlar Odasının eylem ve etkinliklerinin açık yapıldığını vurgulayarak, konuya ilişkin adli sürecin başlatıldığını söyledi. Daha sonra odanın bilgi işlem elemanları ile birlikte böcek diye tabir edilen dinleme cihazının özellikleri incelendi.

ODALARDAN TEPKİ GELDİ

Mimarlar Odası’na koyulan böcekle ilgili konuşan Makine Mühendisleri Odası Genel Sekreter Üyesi Ercüment Şahin Çervatoğlu, hükümetin illegal olmaya devam ettiğini vurgulayarak, “Odalar meşru emek kuruluşlarıdır. Ancak hükümet ‘Derin devletle hesaplaşıyoruz’ derken, kendisi illegal olmaya devam ediyor” dedi. Emekten yana olan aşklarını yıldıramayacaklarının altını çizen Çervatoğlu, “Böcek konulan oda yıllardan beri sembol binadır. Binaya daha önce de faşistlerce bombalı saldırı yapılmıştı. Ancak bunlar bizim özgürlük ve demokrasi mücadelemizi yıldıramaz” diye konuştu.

Birilerinin meslek odalarından korktuğuna dikkat çeken Maden Mühendisleri Odası Genel Başkanı Mehmet Torun ise “Meslek odaları gibi şeffaf ve anayasal bir örgüte böyle bir işlem yapmak hukuk devletiyle uyuşmaz” dedi. Meslek odalarının kayıtlarını zaten kamuoyuna sunduğunu belirten Torun yaşanan olayın skandal ve anti-demokratik uygulama olduğunu ifade etti.

Bulunan cihazın amatörce yerleştirildiğini söyleyen Elektrik Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Yazmanı Mehmet Bozkırlıoğlu ise cihazın bir yere aktarım yapmadığını sadece kayıt yatığını ifade etti. Cihazı yerleştirenlerin geri gelip almayı planladığını düşünen Bozkırlıoğlu, “Böyle dinlemelerin yasal olup, olmadığını bilmiyoruz. Ancak Topbaş’ın açıklamaları dinlemelerin pekte yasal yapılmadığını gösteriyor” dedi. Belediye başkanlarının istihbarat toplamam gibi bir yetkileri olmadığına dikkat çeken Bozkırlıoğlu, “Dinlemeleri de demokratik kurumları hedef göstermek için yapıyorlar. Kaydettikleri sesleri kesip, biçerek bizleri toplum gözünde yıpratmayı amaçlıyorlar” dedi.

Etiketler

Bir yanıt yazın