Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Yıldız Sey

"Mimarlar Odası Tarihinden Portreler / Yıldız Sey" kitabı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayınları'ndan çıktı.

Kitabın tanıtım metninden:

Yıldız Sey; Alper Ünlü’nün, kitabın sunuşunda yer alan sözleriyle, “özellikle Türkiye’de ‘sosyal konut’, ‘sosyal konut üretim biçimleri’, ‘gecekondu’ ve ‘konut üretim ilkeleri’ adı altında, ülkemizin konut stokundaki gerilimlere, problemlere, üretim ve ideolojik sistemler içerisinde ışık tutan, bu art alan için akademisyen yetiştiren, ‘lider’ öğretim üyelerindendi.” Kitap, Gül Köksal tarafından yapılan söyleşinin yanında, birlikte çalıştığı meslektaşlarının aktardıklarıyla Yıldız Sey portresini tamamlamaya çalışıyor.

“Kendisiyle 80 yaşını geçmişken yapılan söyleşiye zaman zaman kulak misafiri olmuştum. Özel hayatıyla, çocukluğu gençliğiyle ilgili soruları kısa kesip ‘Daha çok mimarlık eğitimi üzerinde duralım, mimarlık konularından söz edelim’ dediğini hatırlıyorum. Aile geçmişi hariç, kendisinden ne kadar az bahsettiğini, katıldığı ortak çalışmalardan, yönettiği projelerden, hatta arkadaşlarla yaptığı gezilerden söz ederken kendisini değil başkalarını öne çıkardığını söyleşiyi okuyanlar da fark edeceklerdir. Onun en önemli kişilik özelliğinin öne çıkmamak, kendini dayatmamak aksine geriye çekmek, sevecenlik ve tevazu olduğunu düşünüyorum. Günümüz değerleri ve terimleriyle söyleyecek olursam: böbürlenmek ve medyatiklik onun işi değildir. Yıldız Sey, kitabı için onun çalışmalarını, yayınlarını, ödüllerini birlikte gözden geçirirken, ‘Fena şeyler yapmamışım’ demişti. Bence Yıldız’ı en iyi anlatan bir sözdür bu.” (Oya Baydar)


Dizi Editörü ve Yay. Haz.: Bülend Tuna, Ağustos 2021, 86 sayfa, 16 x 21 cm.
Etiketler

Bir yanıt yazın