Mimarlar Odası Tarihinden Portreler: Çelen – Güven Birkan

"Mimarlar Odası Tarihinden Portreler / Çelen - Güven Birkan" kitabı TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yayınları'ndan çıktı.

 

Kitabın tanıtım metninden:

“Mimarlar Odası Tarihinden Portreler” dizisi kapsamında gerçekleştirilen sözlü tarih görüşmelerinde meslektaşlarımızın yaşamlarından aktarabildiklerinin, belgeler ve görsellerle birlikte derlenmesi, kitaplaştırılması amaçlanıyor.

Kitap Çelen Birkan ve Güven Birkan’ın hayatlarından kesitler sunarken, öğrencilik yılları ve sonrasındaki dönemin siyasi, ekonomik ve kültürel yapısıyla ilgili de pek çok bilgi veriyor. Mimarlık eğitimleri, çalışma koşulları, dostlukları ve mücadelelerini aktarırlarken tanıdık isimler de çıkıyor karşımıza.

“Okurun ilgisini çekeceğini düşünerek oldukça farklı bir anlatımı tercih etmişler, kronolojik de olmayan bir yaklaşımla meslek yaşamlarının “Tortu”sunu derlemiş, neredeyse yayına hazır hale getirmişlerdi. Editör olarak okumak, notlarımızı, önerilerimizi iletmek dışında yapacağımız pek bir şey kalmamıştı.”

Bülend Tuna (Önsöz’den)

“Her yaşam geleceğe ışık tutan ve onu besleyen deneyler bütünüdür, öğretidir. Birkanların yaşam öyküsü; mimarlık eğitimi ile edindiğimiz değerleri sahiplenmenin-bilimsel çalışmanın, meslek ortamında ahlaklı olmanın, eğitimimize olanak sağlayan halkımızla bütünleşmenin, yaşadığımız ve müdahale ettiğimiz çevremize karşı duyarlılığın, ortaklaşmanın, dayanışmanın, paylaşmanın öyküsüdür. Bu yoğunluğu özveriyle, sabırla ve tevazu ile yaşadılar. Düşünceleriyle, davranışlarıyla, yazdıklarıyla ve çalışkanlıklarıyla iz bıraktılar, örnek oldular.”

Yavuz Önen (Arka kapak yazısı)

Etiketler

Bir yanıt yazın