Mimarlar Odası, Gökçek’in projelerini değerlendirdi

TMMOB Mimarlar Odası, Melih Gökçek'in geçtiğimiz günlerde açıkladığı, Ankara'ya yönelik "yeni projeleri" hakkında bir basın toplantısı düzenledi.

Kızılay’ın kent merkezi olma özelliğini günden güne yitirdiğini belirten Mimarlar, “Bölgede iyileşme keyfi kararlarla değil katılımcı bir anlayışla sağlanabilecektir” dedi.

TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin son dönemde basında sıkça yer alan açıklamalarına ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

42. Dönem Ankara Şube Yönetim Kurulu Başkanı Ali Hakkan, İ. Melih Gökçek’in geçtiğimiz günlerde duyurduğu “Kızılay Değişiyor” projesi kapsamında bölgedeki 135 binanın cephelerinin Selçuklu Mimarisi tarzında kaplanarak yenilenmesi, teleferik hattı kurulması, kente 100 saat kulesi yapılması açıklamalarına değindi. Kızılay’ın sönükleşerek kent merkezi olma işlevini yitirdiğini, nitelik kaybına uğradığını, ancak sorunun binaların cephelerinin değiştirilmesi ile çözülemeyeceğini, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin bu konuda katkı koyup sorumluluk almaya hazır olduğunu ifade etti. Konut dokusunun kaybolması, tiyatroların, sinemaların uzaklaştırılması ile Kızılayın geceleri çöküntüleştiğini söyleyerek “Bölgede iyileşme keyfi kararlarla değil katılımcı bir anlayışla sağlanabilecektir” dedi.

Ankara Şube Yönetim Kurulu Sekreter üyesi Tezcan Karakuş Candan, Başkentin Odası olmanın anlamını bilerek, Ankara’nın Başkent kimliğini öne çıkarmak, “Ankara’yı Direnişin ve Umudun Başkenti” yapmak için görev üstlenildiğini hatırlattı. Melih Gökçek’in tek tip cephe anlayışını, Fikir ve sanat Eserleri Kanunu’na aykırı olarak sözü edilen binaların proje müelliflerine danışılmamasını ve “100 saat kulesinden 50 tanesinin tarihi eser olacağı” açıklamasını eleştirdi. Kızılay’a dair medyada çıkan haberler nedeniyle resmi bilgi almak için Büyükşehir Belediyesine yazılan Şube yazısına, “Kızılay değişiyor projesi ile ilgili olarak Belediye Meclisinden herhangi bir karar alınmamıştır” şeklinde cevap verildiğini açıkladı.

Hakkan ve Candan, Belediye Meclislerinin takip edileceğini, kentin yeşil alanlarının korunmasına, pazar yerlerine, ekonomik, hızlı, kolay depolanabilir deprem barınağı üretimine dair çalışmaları ve önerileri olduğunu vurguladılar. Gündemdeki yasa tasarılarının kentleri ve kentlileri tehdit ettiğini, özellikle Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan “Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkındaki Kanun Tasarısı”nın tartışılması ve kamuoyunun bilgilendirilmesi için TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezinin yoğun çaba sarfettiğini belirterek medyayı göreve davet ettiler.

Etiketler

Bir yanıt yazın