Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Üyelerine Yeşil Pasaport Hakkı Tanınması İçin Harekete Geçti

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, üyelerinin haklarını korumak amacıyla, Mimarlar Odası üyelerine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi talebiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ve İçişleri Bakanlığı’na resmi yazıyla başvuruda bulundu.

Mimarlar Uluslararası Alanda Rekabet Edebilmek İçin Yeşil Pasaport Talep Ediyor

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, üyelerinin haklarını korumak için çalışmalarını özveriyle sürdürüyor. Mimarlar Odası Ankara Şubesi bu kapsamda Mimarlar Odası üyelerine hususi damgalı (yeşil) pasaport verilmesi için, Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne (TBMM) ve İçişleri Bakanlığı’na resmi yazıyla başvurdu.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Derya Başyılmaz, mimarların yeşil pasaport kullanmayı en çok hak eden meslek gruplarından birisi olduğunu vurgulayarak şunları söyledi:

“Uluslararası alanda rekabet edebilmek, bilgi ve deneyim alışverişinde bulunmak, mesleki gelişimlerini sürdürmek ve küresel projelerde yer alabilmek için mimarlarımızın yeşil pasaport hakkına sahip olması elzemdir. Yeşil pasaport, yurt dışı seyahatlerinde vize muafiyeti sağlayarak, mimarlarımızın uluslararası konferanslara, sergilere, atölyelere ve projelere daha kolay erişimini mümkün kılacaktır. Yeşil pasaport hakkı, mimarlık mesleğinin toplumumuz ve ülkemiz için taşıdığı değeri simgeleyen, mesleki itibarını artıran ve uluslararası iş birliklerini teşvik eden önemli bir adımdır. Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak, üyelerimizin uluslararası fuarlara kolaylıkla katılmaları ve uluslararası arena da teknik bilgilerini artırmaları için çalışma başlattık. Bu kapsamda Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne ve İçişleri Bakanlığı’na mimarlara yeşil pasaport hakkı tanınması için resmi yazıyla başvuruda bulunduk.”

Vize Zorlukları, Mesleki Faaliyetlerimizi Kısıtlıyor

“Resmi yazılarımızda kamu adına çalışan mimarlara, uluslararası faaliyetlerde Türkiye’yi temsil eden mimarlara, belirli bir kıdem ve sicil şartını sağlayan Mimarlar Odası üyelerine, oda sicil durumu aktif ve disiplin cezası olmayan, mesleki yeterliliği ve yurtdışı temsil niteliği belgeyle sabit olan üyelerimize hususi damgalı pasaport (yeşil pasaport) verilmesi için düzenleme yapılmasını talep ettik. TMMOB Mimarlar Odası’na kayıtlı olan mimarlar, yalnızca ülke içinde değil, uluslararası projelerde ve mesleki faaliyetlerde de Türkiye’yi temsil etmektedir. Günümüzde mimarlık mensuplarının uluslararası iş birliklerini geliştirmesi, ülkemizin ekonomik ve kültürel gücünü artırmak açısından stratejik önem taşımaktadır. Ancak mimarların yurtdışında iş geliştirme, yarışmalara katılım, proje sunumu, mesleki etkinliklere erişim ve teknik bilgilerini artırma gibi mesleki etkinliklerde karşılaşılan vize zorlukları, mesleki faaliyetlerini kısıtlayıcı hale gelmektedir.”

Kamu Kurumu Niteliğinde Meslek Kuruluşuyuz, Buna Rağmen Yeşil Pasaporttan Yıllardır Yararlanamıyoruz

“Anayasa’nın 135. maddesine göre bir “kamu kurumu” niteliğinde meslek kuruluşuyuz. Buna rağmen mimarlar, yıllardır hak ettikleri yeşil pasaporttan yararlanamamaktadır. Bu durum, sadece bireysel olarak mimarların değil, aynı zamanda Türk mimarisinin ve ülkemizin uluslararası arenadaki tanıtımına da büyük katkı sağlayacaktır. Yeşil pasaport hakkı, mimarlık mesleğinin toplumumuz ve ülkemiz için taşıdığı değeri simgeleyen, mesleki itibarını artıran ve uluslararası iş birliklerini teşvik eden önemli bir adımdır. Bu hak, diğer birçok meslek grubuna tanınırken, mimarlardan esirgenmemelidir.”

Etiketler

3 yorum

  • Halil Katuç says:

    Teşekkürler emekleriniz ve mücadeleniz için, umarızki olumlu sonuç alınır.

  • SERKAN ÖZTEN says:

    Odanın desteklediğimiz nadir kararlarından

  • Ali Enes Demirbaş says:

    Yeşil pasaport meselesinin en başından beri takipçisi olan ve bu konuda Tüm sosyal medya araçlarında “Feşmekan Mimarlık” hesabı adı altında Ağustos ayında kapsamlı bir video hazırlamış bir sayfa olarak şunu belirtmek isterim: Ankara Mimarlar Odası’nda bu konuyu gerçekten sahiplenen, gündeme taşıyan ve somut adımlar atmaya çalışan isim Ankara Mimarlar Odası Eski Başkanı Sayın Derya Başyılmaz’dı. Kendisi görevdeyken bu konu kurumsal bir mesele olarak ele alınıyor, gerekli girişimler ve resmi merciler ile görüşmeler genel merkezden dahi gelen engellemelere rağmen yapılıyordu. Ancak oda yönetiminin geri kalanının davranış ve tutumlarının ardından Sayın Derya Başyılmaz’ın görevinden ayrılmasının ardından, ne yazık ki bu başlık etrafında aynı kararlılığın ve takibin sürdürüldüğünü görmek mümkün olmadı. Gerçi şuan 2 yıldır olan duruma da bakılırsa Ankara Mimarlar Odasının 48. Dönem Yönetimi Sayın Derya Başyılmaz hariç bu 2 sene içerisinde mimarlar adına bir şey yapmak yerine mimarlar için bir şey yapmaya çalışır da birileri ile kötü olabiliriz düşüncesi ile vakit doldurmaktadırlar hatta mimarlar odası genel kurullarına katılanlar bilirler ki kurullar da söz alıp mimarlar ve bu meslek adına bile bir şeyler söylemekten çekinmektedirler… Bu nedenle sürecin şu an için sahipsiz kaldığını ve meselenin kurumsal hafızada geri plana itildiğini hatta hiç olmamış gibi yapıldığını düşünüyorum… Bu haberi görünce gerekli durum güncellemesini yapmak istedim

Bir yanıt yazın