Mimarlar Le Corbusier’yi Yeniden Yorumladılar

1924 yılında Le Corbusier tarafından İsviçre, Corseaux'ta tasarlanan Villa Le Lac, diğer ismiyle La Petite Maison, Corbusier'nin 50. ölüm yıl dönümünde, tanınmış mimarlar tarafından yeniden yorumlanıyor.

Küratörlüğü Patrick Moser tarafından yapılan çalışmalar, Daniel Libeskind, Mario Botta, Zaha Hadid, Toyo Ito, SANAA, Bernard Tschumi, Rudy Ricciotti, Gigon/Guyer, Àlvaro Siza, Rafael Moneo gibi birçok tanınmış mimarın imzasını taşıyor.

Erken modernist yapılar için söz konusu olan, fonksiyonu koruma, yeniden işlevlendirme, güncel kullanım gibi konuların en az yapının fiziksel olarak korunması kadar önemli olduğunu belirten Moser, Villa Le Lac için düzenlediği çalışma ile bu tür koruma sorunlarına dikkat çekmeyi hedefliyor.

Bu amaçla, 1924 yılında Corbusier’nin ebeveynleri için tasarladığı Villa Le Lac, 10 tanınmış mimar tarafından yeniden ele alındı.

Önerilerden bazıları şu şekilde:

Tschumi’nin önerisi, yapının ana fonksiyonuna eklektik bir bakış açısı getiriyor. Fonksiyona dahil olan “olaylar”, iç mekanda bir dinamizm yaratırken, dış mekanlara müdahale etmiyor.

Daniel Libeskind ise Corbusier’in tasarımını yine Corbusier tarzıyla ele alarak, yapıyı pilotilerle desteklemeyi tercih ediyor. Bu sayede modern mimarlığın genel eğilimlerinden biri olan, binayı zemin kotundan kopararak, zemini kamusallaştırma fikrini gerçekleştiriyor.

Rudy Ricciotti ise Libeskind’in kurduğu yapı-zemin ilişkisine tamamen zıt bir tutum sergiliyor. Yapıya bir bodrum kat ekleyerek, bu katı sürrealist bir yemek salonuna dönüşütürüyor.

Zaha Hadid ise, Le Corbusier’nin Maison Dom-ino’su için üretilen diyagramlardan yola çıkıyor ve en temel Corbusier tasarımlarından biri olan yüzer çatıyı günümüz teknolojisiyle yeniden yorumlayarak parametrik bir tasarım ortaya koyuyor.

Le Corbusier’nin 50. ölüm yıl dönümü anması kapsamında üretilen çalışmalar, 27 Eylül 2015 tarihinde Corbusier’nin Villa Le Lac yapısında sergilenecek.

Etiketler

Bir yanıt yazın