Mimarlar Karabük’te İnceleme Yaptı

Karabük Oda yöneticilerinin tehdit edilmesine tepkili olan Mimarlar Odası Ankara Şube yönetimi Karabük'e destek açıklaması ve inceleme yapmaya gitti.

Karabük Revizyon imar planının iptalinin ardından oda yöneticilerinin basın yoluyla tehdit edildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan, Ankara Şube Sekreteri Tuğba Arslan ve Yönetim Kurulu Üyesi Muteber Osmanpaşaoğlu Karabük’e giderek Dereevler Mahallesi’nde inceleme yaptı. İncelemenin ardından basına bilgi verildi. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, Karabük Revizyon İmar Planının sadece Dereevler’i kapsamadığını vurgulayarak konuyu şöyle özetledi: “6235 sayılı kanun der ki; Mimarlar Odası, toplumla meslek mensupları arasındaki güveni tahsis etmek üzere kamu yararını önceleyerek her türlü müdahaleyi yapar. Halkın nezdinde, halkın yararını sağlayacak ölçüde meslek odaları dava açar. Karabük’te temsilciliğimiz, Karabük Revziyon İmar planı askıdayken itirazını dile getirdi. İtirazları dikkate almayan yerel yöneticilere karşı dava açılmış, mahkemede iptal etmiştir” dedi.

“Herkes haddini bilsin”

Mimarlar Odası’nın kamu yararına çalıştığının altını çizen Candan bazı iş adamlarının çıkar amaçlı mahkemenin iptal kararına karşı çıktığını belirtti. Candan, “Mimarlar Odası’nı tehdit etmek kimsenin haddi değil, kimsenin kişisel beklentisi yönünde hareket edemeyiz. Beklentimiz, insani ve sağlıklı koşullarda barınabilecek mekansal düzenlemelerdir. Tehditkar ve suçlayıcı uslubu kullanan iş adamları çıkar ve rant beklentisi içinde oldukları aşikardır. Bu aşikarlığın somut delili mahkemenin iptal kararıdır. Eğer itirazları varsa mahkeme kararına itiraz edecekler. Mimarlar Odası Ankara Şubesi Kamu yararına açtığı davaların arkasındadır, herkes haddini bilsin. Derevler’de inşaat oranı %70 oranında artırılıyor, bizler yerel yönetimlere iki katlı, üç katlı ev yap şeklinde proje yapamayız. Eğer bizlere alanla ilgili fikrimiz sorulursa katılımcı bir yöntem ve yarışma ile birlikte alanın dönüşümünde bilimsel bilgi birikimimizi paylaşırız. ” şeklinde konuştu.

Alanın dere yatağında bulunduğunu hatırlatan Mimarlar Odası Ankara Şube 2. Başkanı Ali Atakan, “Türkiye Cumhuriyeti demokratik, sosyal bir hukuk devletidir. Hukuk devletinde kimse hukukun üzerinde değildir. Kimsenin birilerini tehdit etme hakkı yoktur. Kendine hukukun üzerinde gören insanlara hukuk nezdinde gereğini yapacağız. Gerekli suç duyurularını yaptık.” ifadelerini kullandı.

“70 Evler ve Kulepark’la ilgimiz yok”

Karabük Temsilcilik Başkanı İlyas Çavuşoğlu ve Sekreteri Mehtap Başaran’ın katıldığı toplantıda imar planına ilişkin Mimarlar Odası’nın insanların ev sahibi olmasına engel olduğu yönünde bir algı operasyonu yürütüldüğü kaydedildi. 70 Evler ve Kulepark Projesi’nde Karabük Temsilciliği Yönetim Kurulu Üyeleri’nin yer aldığı iddiaları da basın açıklamasıyla yalanlandı. Açıklamayı Mimarlar Odası Ankara Şube Karabük temsilciliği sekreteri Mehtap Başaran okudu. Açıklamada, 70 Evler ve Kulepark projeleri ile ilgilerinin olmadığını belirten Başaran şunları kaydetti: “Zonguldak Karaelmas Üniversitesi tarafından 2004 yılında 50 Evlerin bulunduğu alan Kuleparkın sahibi olan yatırımcılara, 70 Evler ve Dereevleri ise içinde oturan lojman sakinlerine satılmıştır. Satış işlemlerinin ardından 2004 yılının 10. ayında Kulepark’ın bulunduğu arsa sahipleri inşaat alanlarını %25 oranında artıran bir imar değişikliğini Karabük Belediye Meclisinden geçirdiği için Mimarlar Odası Karabük Temsilciliğince itiraz edilmiş ve bu değişiklik iptal edilmiştir. Bugün Kulepark’ın olduğu alanda inşaat alanını belirleyen katsayı aynıdır. İnşaat alanının artırılması isteği satın aldıkları günden başlayarak 70 Evler ve Derevler sakinlerince de dile getirilmiş ancak temsilciliğimizce inşaat alanını artıracak bir imar değişikliğine itiraz edileceği ve gerekirse dava açılacağı hem belediye yetkililerine hem de mal sahiplerine anlatılmıştır. 70 Evler Mahallesi sakinleri herhangi bir inşaat alanı artışı olmadan konutlarını müteahhit eliyle yaptırmışlardır. Son günlerde bazı basın organlarında yazıldığının aksine, 70 Evler ve Kulepark’ın ne projesinde ne de yapımında temsilciliğimiz yönetim kurulundan hiçbir üye yer almamıştır.”

Karabük Temsilciliği’nin ve Mimarlar Odası’nın herhangi bir kişi ya da kurum ayrımı yapılmaksızın yanlış görülen uygulamaların karşısında olduğu vurgulanan açıklamada, “Karabük’te son zamanlarda kent merkezinde yaşanan trafik sıkışıklığı, park yeri sorunları bu konuda hepimizin aynı duyarlılıkta olması gerektiğinin de bir kanıtıdır. Sonuç olarak Mimarlar Odası Karabük Temsilciliği olarak kentimize karşı her zaman duyarlı olacağımızı ve bu doğrultuda çalışmalarımıza devam edeceğimizi kamuoyuna duyururuz.” ifadeleri kullanıldı.

Etiketler

Bir yanıt yazın