Mimarlar EGO Hangarlarına Sahip Çıktı

Pasifik inşaata satılan EGO hangarlarının yıkımına olanak sağlayacak rant odaklı yapılaşmaya mimarlardan sert tepki.

Konuyla ilgili yazılı açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan “Ego Hangarları Kültürel Mirastır, alan Atatürk Kültür Merkezi (AKM)alanlarının çevresinde yer almaktadır. Her değeri rant olarak gören anlayışlar Ankara’nın potansiyellerinin altını oymaktadır. Yargıya taşıyacağız” dedi.

“Rantın adı EGO arazilerinde hasılat oldu.”

124 dönümlük arazi içinde EGO Gar ve hangarlarının yer aldığı Ankara’nın kültür aksı olarak planlanan AKM alanları etkileşim alanı içerisinde bulunan yer kültür mirası yapıları içermektedir diyen Candan şöyle devam etti: “Ankara’nın başkent olmasıyla birlikte hızla artan nüfus ve şehirleşme çalışmaları ile, öncelikle kent içi donatıların yapımına başlanmış ve özellikle de ulaşım ağlarının oluşturulmasına öncelik verilmiştir. 1928 yılında Ankara Belediyesi’ne bağlı kurulan Elektrik-Gaz-Otobüs (EGO) hızla yeni kurulan yerleşimler arasında otobüs ve troleybüs hatları açarken bir yandan da elektrik ve gaz şebekelerin alt yapısıyla meşgul olduğu bu dönemde EGO için hipodromun karşısında, gar binasına komşu bir alanda Alman bir inşaat firmasında beş adet tonoz yapılır. Tonozlu yapılardan her biri 60 metre x 36 metre uzunluğunda ve 12 m toplam yüksekliğinde tasarlanmıştır. Oldukça zarif ve ince bir kabuk olan tonoz yüzeyi yine betonarme olan ve beş metrede bir geçen kaburgalarla güçlendirilmiştir. Bu yapının restorasyonunun yapılarak eski haline getirilmesi programı yapılması gerekirken bu gün hâsılattan söz eden, gelir paylaşımı ortaklıkları kuran bu zihniyet kentin vicdanında sınıfta kalmıştır. Rantın adı kültürel mirasın yok edilerek hasılatla eş tutulması haline gelmiştir.”

“EGO Hangarları için Tek akıl değil Ortak Akıl”

Candan 2011 yılında TMMOB, Mimarlar Odası Ankara Şubesi olarak Ego Hangarlarının yeniden değerlendirilmesi için Kent Düşleri yarışması açtıklarını, Kentin gelişim için tek aklın değil ortak aklın hakim kılınmasını önemsediklerini belirterek, EGO hangarlarının korunması için koruma kuruluna tescil başvurusu yaptıklarını, ifade etti.

Etiketler

Bir yanıt yazın