Mimariyi oyunla anlatıyorlar

"Mutluluk Fabrikaları" adlı sergi, izleyiciye mimarinin çekici yüzünü oyunlarla gösteriyor

Mimari yapıları farklı bir gözle keşfetmeye ne dersiniz? Oyunlu, eğlenceli bir sergiyle… O zaman rotanızı Teşvikiye’ye çevirmenizi öneririz. Vitra ve Türk Serbest Mimarlar Derneği’nin işbirliğiyle düzenlenen ve Galeri Işık Teşvikiye’de açılan “Mutluluk Fabrikaları” adlı sergi izleyiciye mimarinin çekici yüzünü gösteriyor. Küratörlüğünü mimar Sait Ali Köknar’ın yaptığı sergi, alışveriş merkezleri, ofisler gibi her gün milyonlarca insanın saatlerini geçirdiği ticari yapıları ele alıyor.

Köknar, “Genelde mimari sergilerinde binaların maketleri, fotoğrafları sergilenir burada ise bu binalara sebep olan ilişkiler sergileniyor” diyor.

16 bölüm altında 14 mimarın katılımıyla ticari yapıları inceleyen serginin girişinde “Bilgi Karşılaştırmalı Kart Oyunu” ile karşılaşıyoruz. Burada Vitra Çağdaş Mimarlık Dizisi’nin ticari yapılar temalı ilk kitabına seçilmiş 50 proje oynanmaya hazır bir deste karta dönüşmüş. Kartların üzerinde bilgileri yazan ticari yapıları birbiriyle karşılaştırıyorsunuz. En iyi özelliklere sahip yapının kartı kazanıyor!

“Sanat = Sosyalleşme?” başlıklı panoda AVM’lerde galerilerin açılmasına yönelik projelerden söz ediliyor. Burada da derneklerin hazırladığı alışveriş merkezi kanun taslağını görüyoruz. Taslak AVM’lerde sanat galerisi açma mecburiyeti getiriyor. Ama ne yazık ki bu kural otoparkla aynı maddede yazıyor. Yani aslında Köknar’ın da ifadesiyle sanat galerisine otopark muamelesi yapılıyor.

Serginin bir diğer ilginç bölümünde ise AVM’lerin yatırım değeri sorgulanıyor. Ömer Kanıpak, AVM, ofis ve konut projelerinin getirisini incelemiş. Bulduğu sonucu metronomlar aracılığıyla bize gösteriyor. Üç metronom var; ayrı ayrı konut, AVM ve ofisi simgeleyen. En hızlı hareket eden metronom en fazla gelir getiren yatırımı ortaya koyuyor ve görüyoruz ki en çok geliri konut getiriyor. Yani bir arsanız varsa ve yüksek gelir elde etmek istiyorsanız kesinlikle konut olarak değerlendirmeniz gerekiyor. AVM son sırada!

Serginin en dikkat çekici bölümlerinden biri ise “Anahtar Yapılar”. Türkiye tarihindeki önemli dönemleri, o dönemi temsil eden yapılar üzerinden okuma imkanı sunan bu bölümde bir terazi göreceksiniz. Terazinin bir kefesine İş Kuleleri, Perpa ya da İMÇ’yi simgeleyen bir kütle koyuyorsunuz. Diğer küfesine ise konut, ağaç ve okulu simgeleyen küçük objeleri. İki kefeyi eşitlediğinizde o yapının kaç okula ya da konuta ya da ağaca mal olduğunu görüyorsunuz. Mesela Perpa’nın maliyeti 2 bin 400 konut ve 8 milyon ağaç dikim maliyetine eş değermiş. 17 Mart’ta sona erecek “Mutluluk Fabrikaları” sergisinin Ekim ayında Ankara’lı sanatseverlerle buluşması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın