Mimarın Bisikleti

Bütün gün masanızın başında oturup çizim mi yapıyorsunuz? Bahar geldi, biraz hareketin tam zamanı!

Bakın yabancı mimarlar bisikletleri, en sevdikleri rotalar ve bisiklet güvenliği konusunda neler söylüyor:

Alasdair McKenzie, Bennetts Associates Ortağı
“Bisikletim mat siyah. Mimar olduğumu belli ediyor. Çok sevdiğim bisikletimle Pekin’de Triatlon Dünya Şampiyonası’na katıldım. Her hafta antrenman yapıyorum, çoğunlukla şehirden çıkıp kırsal yerlere gitmeyi tercih ediyorum. Oldukça kaliteli bir bisikletim var: bir Canyon Aeroad Pro. Bu kadar iyi bir bisiklete ihtiyacım yok, ama ayağımı yerden kestiği zaman çok mutlu oluyorum.

Bisikletçiler, yolların diğer kullanıcılarına saygı göstermeli. Saygı görmek istiyorsanız siz de kurallara uymalısınız. Görünürlük çok önemli, arabaların sizi gördüğünü düşünebilirsiniz ancak parlak ışıklarınız ve üzerinizde renkli kıyafet yoksa, aynadan sizi görmemeleri çok kolay. Ayrıca, havalı bir bisiklete verecek paranız varsa, kask almayı da ihmal etmeyin. Beyin sarsıntısı pek de havalı bir şey değil!”

Andy Matthews, Rick Mather Architects’te Mimar
“Her gün Peckham’dan Camden’a yaklaşık 13 kilometrelik yolu bisikletimle gidiyorum. Eski bir On-one Il Pompino kullanıyorum. Daha güzel bisikletlerim de var ancak bunu kullanmayı daha çok seviyorum. Oldukça sağlam ve masrafsız bir bisiklet.

Londra’da bisiklet sürerken en çok Waterloo Köprüsü’nden güneye veya Design Museum East’ten Woolwich Ferry’e gitmeyi seviyorum. Şehir dışında ise dağ bisikletimi kullanıyorum.

Bir bisikletçi olarak yollarda daha çok saygı görmek isterdim.”

Marcus Wilkins, Aedas’ta Stüdyo Direktörü
“MIPIM 2011’de Cannes’a bisikletle gelen katılımcıları gördükçe, Aedas’ın buna ana sponsor olmasından hem gurur duydum, hem de bitiş çizgisini geçen katılımcıları kıskandım. “Bunun bir parçası olmak istiyorum!” dedim ve şimdi Tim Narey, Malcolm Ellis, Chris Wade ve Martin Robinson ile beraber Aedas takımında olmaktan çok mutluyum.

Acemi bir bisikletçiyim. Özellikle Cannes’a yapılacak olan “Aedas Cycle”a katılmak için antrenman yapıyorum ve güzel bir Specialised Allez bisiklet aldım. Tek yenilemem gereken kısım zinciri oldu. Hafif ve hassas bir bisiklet.

Diğer sürücüler çok da dikkatli olmadığı için, bisikletçilerin çok dikkatli olması ve dikkat çekici renklerde kıyafetler kullanması önemli.”

Nic Downs, Holder Matthias Ortağı
“Bisikletim bir Ridley Orion. Yıllardır Aedas Cycle’ı takip ediyordum ve bir MIPIM temsilcisi olarak, 50 yaşına girdiğim yıl etkinliğe katılma fırsatı buldum. Organizasyon muhteşemdi ve bana bir profesyonelmişim gibi davranıldı, ki nadiren bir profesyonel gibi bisiklet sürerim.

Yiyecek, masörler, mekanik yardım ve hatta bir fotoğrafçının da dahil olduğu deneyimde, Cannes’a doğru pedal çevirdiğimiz sürede bize tam destek verildi. Bu sene başka yarışmalara da katılmaya devam edeceğim.

Sürüş güvenliği için çok basit bir önerim var, her motorlu taşıta sizi görmemişler gibi davranın ve görünürlüğünüzü mümkün olduğunca arttırın.”

Simon Henley, Henley Halebrown Rorrison’da Direktör
“Üç bisikletim var: 15 yıllık özel bir Rockhopper dağ bisikleti, 4,5 yıllık bir Brompton ve yepyeni bir Wilier Izoard XP X yol bisikleti. Ben yürümem, bisiklet sürerim. Dolayısıyla bisikletlerim hayatımda önemli bir yer tutar. Brompton’umla günde 13 kilometre kadar yol yaparım, toplantılara gitmek için onu kullanırım. Rockhopper yedekte durur ve South Downs’a gideceğim zaman tekerlekleri döner. Şimdi de “Cycle to Cannes” umuduyla hızlı bir bisiklet olan Wilier Izoard XP X’i aldım.

En sevdiğim rota, herhangi bir yeni rotadır.

Londra’da 15 yıldan fazla bir süredir bisiklet kullanıyorum. Bence tehlikeli otobüs ve kamyon sürücülerinin idam edilmesi bisikletçilerin güvenliğini sağlayacaktır!”

Uli Kraeling, Southstudio Ortağı
“On yıldan uzun bir süredir İngiltere’de bisiklet kullanıyorum. Bisikleti hem bir ulaşım aracı hem de spor olarak düşünüyorum. Bir Cervelo yol bisikletim var. Cumartesi günleri bisiklet süren bir kulübe katıldım ve Fransa Alpleri, triatlonlar ve zamana karşı yarışlar gibi, her tür yarışmaya katıldım. En sevdiğim rota ise Richmond Parkı’ndan Surrey Hills’e giden yol.

Yollarda daha çok bisikletçi görmek isterim ancak kaza korkusu insanları bisiklet kullanmaktan alıkoyuyor. Ayrılmış bisiklet yollarının her yerde olmasını isterdim, tıpkı memleketim Münih’teki gibi…”

Geoff Rich, Feilden Clegg Bradley’de Ortak
“Bisikletim kırmızı bir Cannondale Supersix SRAM. Arabam yok ancak dört tane bisikletim var. Bunlardan biri işe giderken her gün kullandığım katlanır Brompton.

Bath’te yaşıyorum. Evimin yakınında bisiklet sürmek için harika tepeler olduğundan kendimi şanslı hissediyorum. Kayalıklı rotaları seviyorum. En çok sevdiğim yer ise son üç yıldır ailemle tatile gittiğim Majorca.

Güvenli sürüş için hiçbir zaman kulaklık kullanmıyorum.”

Kevin Gray, Rogers Stirk Harbour & Partners’ta Ortak
“Bisikletim bir 2007 Condor Italia. 2007 Ocak ayından itibaren her gün bisiklete biniyorum. Bu sene altıncı kez C2C’ye (Cycle to Cannes) katılacağım.

En sevdiğim rota tabii ki Londra’dan Cannes’a giden yol…”

Mark Stodgell, Pozzoni’de IT Direktörü
“Hep eğlence amacıyla dağ bisikleti kullanmışımdır. Ancak sakatlığım olduğu için şu sıralar bisiklete binemiyorum. 2008’de Litvanya’da Avrupa Şampiyonası’na katıldım. Tam zamanlı çalışıyorken bir taraftan da antrenmanlara ve aileme zaman ayırmak oldukça zor, ancak hem ailem hem de Pozzoni benden desteğini esirgemiyor.”

Paul Gott, Atkins’te Baş Mimar
“Pinarello FP6 bisikletimi bana evleneceğimiz sabah eşim verdi. Üç bisikletim daha var. Çeşitli bisiklet etkinliklerine ve yarışmalara katılıyorum. Tour de France’ın bazı etaplarına da katıldım ancak ciddi yarışlar için şu anda herhangi bir planım yok, kenardan izlemeyi tercih ediyorum.”

Stuart Gray, Holmes Miller Architects’te Mimar
“Yol bisikleti değil dağ bisikletim var, bir Santa Cruz Nomad. Her yere gitmeme olanak veren bir bisiklet, çamur veya asfalt farketmiyor. Çocukken dağlarda gezmeyi çok severdim ama yürümek sıkıcı gelirdi, o nedenle bisiklet güzel bir seçimdi.

En sevdiğim rota İskoçya’da, Glentress’ta.

Yollarda bisikletçileri tehlikeye sokanlara daha ağır cezalar verilmesini caydırıcı buluyorum.”

***

Ülkemizde bisikleti olan, işine ve toplantılara bisikletle giden kaç mimar (mühendis, doktor, öğrenci,…) vardır dersiniz?

Etiketler

1 Yorum

Bir yanıt yazın