Mimarın Bir Günü

Bob Borson "Life of an Architect" isimli blogunda bir mimarın gün içinde neler yaptığını esprili bir dille anlatıyor.

Bir mimar bütün gün ne yapar? Cevabı genelde “çok şey” olacaktır.

Her ne kadar çalıştığın sektöre göre değişse de mimarlar arasında kıyaslama yaptığında benzer cevaplar alırsın. Ben de herhangi bir gün içinde ne yaptığımı ve nasıl zaman harcadığımı anlatmayı düşündüm.

Tabii bu sadece bir gün… Geçen Perşembe ne oldu? 20 Eylül 2012

Gün diğer herhangi bir gün gibi başladı; sabah 6:00’da sızlanarak ve genellikle hiç çalışmayı istemeyerek. Normalde 7:15’ten önce ofiste bulunmak zorundayım, çünkü hergün kızımı okuldan almak için ofisten 5’te ayrılıyorum. Erken işe gelmeyi kabul ettim, çünkü ben kalktığım an çok çalışmaya hazırım.

6:50

Ofise gittiğimde ilk yaptığım şey, peşinden gittiğimiz yeni proje için bir öneri hazırlamaktı. Dün öğle saatlerinde müşterilerle buluşmuştum ve onlar en geç 36 saat içinde işin bitirilmesini ve bugün öğlen önerinin sunulmasını istemişlerdi.

8:15

Yeni adım vaziyet planı skeçlerinin hazırlanmasıydı. Üzerinde çalıştığımız ve müşteriyle yarın öğlen toplantımızın olduğu yeni bir renovasyon projesi bu. Birçok çeşitli şema hazır. Ancak şemaların vaziyete oturup oturmadığını görmek için vaziyet planı çalışmaları yapmam gerekiyor. Bu çok zor ama Sharpie kalemlerimi çıkarmak zorundayım.

8:45

Herkese vermek üzere toplantı notları hazırlamak heyecan verici bir görev! Ne tartışıldığı, nelere karar verildiğine dair kayıtların hazırlanması inanılmaz önemli ve çoğu firma için zahmetli bir durum bu. Her zaman müşteriye değer veriyor olsam da, toplantı notu tutmak kadar nefret edilecek hayatta çok az şey vardır.

Bütün Gün

Akıllı telefon durdu çünkü çoğu zaman telefondayım ve artık yaptığım her telefon görüşmesinin kaydedildiğini düşünmüyorum. Hepsi toplamda 27 telefon çağrısı oldu; 19’unu ben yaptım, 8’i karşıdan geldi. Bu görüşmelerin hiçbiri eşimden değildi ki, o hayatımda gördüğüm en çok toplantıya giren insan. Ne zaman kendimi çok şey yapıyormuş gibi hissetsem, hemen puanlama yapar.

Bob: Bugün delirdim. 50 mail aldım ve 4 toplantım vardı. Eğer bütün işim yapılmış işler hakkında konuşmak ve toplantı yapmaksa, işlerin yapılmış hale gelmesini sağlamam nasıl beklenilebilir?

Michelle: Ofise gitmeden önce 50 mail aldım ve toplamda 16 toplantım vardı bugün. Aynı zaman içinde üç toplantı daha vardı ve hepsine katılabildim.

Puanlama sonucu ortada!

10:00

Ortaklardan biriyle olan toplantıda proje için plan ve ön maliyet üzerine tahminleri gözden geçirdik. Çok hızlı bir toplantıydı ve genellikle bu proje içinde her birimizin görevlerini belirledik.- Ben tasarımı ve maliyeti sunacağım.

10:30

Bir sürü telefon görüşmesi, danışmanların kontrolü ve programın  yürümesi… Çoğu zaman “Sizin için ne yapabilirim? Size yardımcı olabileceğim herhangi bir şey var mı?” üzerine.

11:30

Ögle vakti… Eğer bütün işlerimi yeterince hızlı tamamlayamazsam, sanırım yemek yiyemeceğim. Bu arada evimde bir tadilat durumu var ve dışarı kaçmak zorundayım. İşçiler kapıyı yapmaya başlamadan kapı malzemelerini almak zorundayım.

Benim bu kapı ürünlerini alacağım yer herika şeylerle dolu: Bunlardan biri Blu Bathworks bağlantısız banyo küveti. Normalde böyle bir küvet kullanmam ama şu an kendimi resimdeki gibi görmek istiyorum (bugünler pelte gibi olduğum günler…)

12:00

TKO mağazasındaki araştırma bitti ve kapı malzemelerimi arabaya alıyorum. Baldwin Paslanmaz Çelik boru kolları. Şimdi arabayı Galsshouse’a sürmeliyim -kapı ve penceremi yapan işçilerin olduğu yere-. Bu 208 cm yüksekliğinde ve 472 cm genişliğinde… Yerleştirildiğinde mükemmel olmalı.

1:00

Müşteri ve kendi IT/Güvenlik/Telefon sağlayıcıları arasındaki koordinasyonu görmek için müşterinin ofisinde bir toplantım var. Bu toplantı benim için hiç ilginç değil, çünkü böyle bir sorumluluğum yok. Toplantıya katıldım, çünkü müşteri toplantıda bulunmamı istedi. Müşteri her zaman önceliklidir.

3:15

Ofise geri döndüm ve birkaç merdiven detayı üzerinde çalışmayı deniyorum (merdiven detaylarından nefret ediyorum, daha önce çizmemiş veya inşa etmemiş biri için çok karmaşık). Neredeyse bir sene önce bu merdiveni ben tasarladım ve detayların mümkün olduğunca sağlanması ve ayarlanabilmesini istedim. Ancak yüklenici giderek karkas sisteme daha yakın bir duruş sergilemeye başladı, aslında plan önceden böyle değildi. Ben de sınırlı seçeneklerle hareket etmek istemiyorum.

5:00

Ofisten ayrılma vakti, böylece kızımı okuldan alabilirim ve o da evde ödevlerini yapabilir (onun ödevlerini ben yapmıyorum ama o ödevlerini bitirene kadar onunla oturuyorum.).

6:02

Bu sabahki öneriyle ilgili soru. Patronum kızımla evde onun dersini çalışırken beni aradı. Numaranın ona ait olduğunu farketmedim, bu yüzden de herhangi bir çağrıymış gibi cevapladım. Bu sabah sunduğum öneriyle ilgili bazı sorularının olduğunu söyledi.

6:05

Patronum projeye kendi tedarikçimizle devam etmemiz ve hemen başlamamız için hazır olduğumuz konusunda beni bilgilendirdi. Harika, işi sonlandırmak için iyi bir yol.

Günün geri kalanı -6:05’ten 11’e kadar- genelde mimarların ne yaptığıyla alakalı değil… Daha çok çocuğu olan yetişkinle alakalı. Mimar olmayı seviyorum ama evimdeki sorumlulukları da yerine getirmek durumundayım. Ben bu iki misyonu birlikte yerine getiriyorum ve bunu okuyan bütün mimarların başıyla bunu onayladıklarını ve şunu söyleyeceklerini umuyorum : ‘Evet, Salı benim için aynen böyleydi.’ Mimar olmak, gerçekten çok çekici bir meslek. Çoğu günüm sorumluluk ve görevlerimi sunmakla geçiyor. Bir proje üzerinde bütün gün süren çizimler çok geride kaldı ve artık bu görevler için ofise geliyorum.

Ya sizin gününüz nasıl geçiyor?

Etiketler

Bir yanıt yazın