Mimarın Bakım Deneyleri: Care’Act

Görkey Gürel'in tasarladığı Archiprix Turkey 2022'de Eşdeğer Mansiyon ödülünü kazanan "Care'Act" projesi, Kenkomi.Japan tarafından düzenlenen "World Architecture Student Awards 2023" (WASA 2023) yarışmasında finale kaldı.

İTÜ Mimari Tasarımda Bilişim Tezli Yüksek Lisans Programı öğrencisi Görkey Gürel’in, 2021-2022 Bahar Yarıyılı’nda başarıyla tamamlamış olduğu mimari bitirme projesi “Care’Act”, Archiprix Turkey 2022’de Eşdeğer Mansiyon ödülüne layık görüldü. Yine aynı proje, Kenkomi.Japan tarafından düzenlenen “World Architecture Student Awards 2023” (WASA 2023) yarışmasında ilk aşaması yapay zeka “AI.GENIUS ARCHITECT” tarafından değerlendirilerek kendi liginde 1. olarak finale kaldı. Final aşamasında ise ilk 3 proje Dünya çapında yapılacak oylama ile belirlenecek.

Oy vermek için formu doldurabilirsiniz.

Tasarım Raporu:

“Kurbağalıdere’ye sırtını dayayan, unutulmaya yüz tutmuş, bakımsız ve atıl bir imaj sergileyen “yer”e odaklanan “Mimarın bakım deneyleri: Care’Act”, “bakım” terimini “üretim” ile harmanlarken bünyesine ‘barınma’ işlevini de katarak çok işlevli bir yaşam izlenimi sunmaktadır. Yerin hafızası ve bu hafıza üzerinden de yine yerin, bir o kadar da yeri deneyimleyen insanların bakımı gözetilmiştir.

Alana yapılan bireysel ziyaret dahilinde; koku ve kirlilik sorununun, ‘dere’nin ve ‘yer’in olduğu kadar bölge halkının da belleğinde yer ettiği deneyimlenmiştir. Geçmişin yaşayan soyut izleri varlığını zihinlerde hala sürdürürken, bakım senaryosu üzerinden, dereden elde edilen suyun havuzlarda biriktirilerek alglerin yapay yollarla kültürlenmesi ve bunun ‘yer’i deneyimleyen ve ‘yer’de konaklayan insanlar için besin maddesine dönüştürülmesi amaçlanmıştır. Bütün bu kurgu ve olasılıklar; üretim gibi dinamik bir eylemin, üretime göre daha statik bir izlenim uyandıran barınma eylemiyle bir arada nasıl işleyebileceğine dair bir manifesto niteliği de taşımaktadır.”

Etiketler

Bir yanıt yazın