Mimari Mekan Üzerine

Mimar ve kent bilimci Philippe Boudon'un orjinali "Sur l'espace architectural" adını taşıyan kitabı Türkçeye çevrilerek "Mimari Mekan Üzerine" adıyla Janus Yayıncılık'tan çıktı.

Philippe Boudon’un klasikleşmiş çalışması Mimari Mekân Üzerine, yazar tarafından gözden geçirilen ve yorumlarla beslenen yeni basımıyla dilimizde. “Mimarlık Epistemolojisi Üzerine Deneme” alt başlığını taşıyan bu çalışma, mimari tasarımın mimarlıkta bilimsel araştırma konusu olabileceği tezine dayanıyor.

Kitabın tanıtım metninden:

Tasarlanan mekânın hakiki mekân ile karşılaştığı yere Vitruvius, Popper, Bachelard, Zevi, Focillon, Simon, Merleau- Ponty, Viollet-le-Duc, Le Corbusier, Wittkower, Rasmussen, Panofsky ve daha niceleri kendi mekânlarını alıp geldiler. 

“Bachelard, her gün yaşandığı biçimiyle mekân ile bu mekânı anlamak için kurulan mekânı birbirinden ayırır (….)”

“(…) mimari mekânın sadece tasarlandığı için varolması gerektiği (…)”

Philippe Boudon Hakkında

Mimar ve kentbilimci Philippe Boudon uzun yıllar Nancy Mimarlık Okulu’nda öğretim üyeliği yaptı. Günümüzde çalışmalarını Paris-La Villette Mimarlık Okulu’nda Tasarımın Bilişsel Etkinliğine Destek Olarak Modelleştirme Laboratuarı bünyesinde sürdürüyor. Mimarlık kuramcısı olarak tanınan Ph. Boudon, tasarım çalışması sırasında mimara özgü bilişsel işlemler üzerinde çalışmaktadır.

Etiketler

Bir yanıt yazın