Mimari, Kentsel ve Peyzaj Tasarım İlkeleri Doğrultusuda Dönüşen Bir Tren İstasyonu

Mimari, Kentsel ve Peyzaj Tasarım İlkeleri Doğrultusuda Dönüşen Bir Tren İstasyonu

Henning Larsen, Prague Central Station’u dönüştürmek üzere düzenlenen yarışmayı kazandı.

Nový Hlavák, tarihi merkez istasyonu ve terminal binasını Vrchlického Sady Park ile yeniden birleştirerek, Prag’a açılan samimi bir geçit haline getiriyor. Şehrin peyzajını yeniden tanımlayan ve daha sürdürülebilir, yaşanabilir bir yer olma vizyonunu destekleyen tasarım, düşük karbon salınımlı ulaşım seçeneklerini, uyarlanabilir yeniden kullanımı ve ahşap strüktürü teşvik ediyor.

Yeni bir tramvay hattının hizmete girmesi ve ziyaretçi sayısında beklenen %200’lük artışla birlikte geleceğin yeni ulaşım merkezi, Prag’ın kentsel gelişiminde bir dönüm noktası yaratıyor. Üç aktarma noktasını, iyileştirilmiş yaya akışlarıyla tek bir davetkar varış noktasında sorunsuz bir şekilde birleştiriyor.

Yeni istasyon, düşük karbon salınımlı ulaşım ve mikro-mobiliteye öncelik vererek toplu taşıma, yaya ve bisikletle seyahati en çok tercih edilen ulaşım şekli haline getiriyor. İstasyon, kolay bisiklet erişimi ve park yeri ile şehrin planlanan bisiklet ağına bağlanacak ve Prag’ın karbon salınımını azaltma hedeflerini destekleyecek.

Karmaşık eski istasyonun sınırlarını ortadan kaldıran Nový Hlavák, şehre gelen ziyaretçileri karşılayan ve onları istasyonda ya da yaşlı ağaçlarıyla çevredeki parkın kültürel mirasında bir mola vermeye davet eden canlı bir mekân yaratıyor.

Prag’ın merkez istasyonunun ve tarihi çevresinin mimari mirasını kutlayan Nový Hlavák, Hlavni Nadrazi istasyonunu koruyacak ve dönüştürecek. Hlavni Nadrazi terminal salonunun ikonik tasarım unsurları korunacak, yeniden tasarlanacak ve kapasite artışına uyum sağlayacak şekilde genişletilecek.

Şehir merkezinden Nový Hlavák’a varan ziyaretçileri, park ve Fantova Binası’na açılan bir geçit görevi gören hareketli bir pavyon karşılıyor ve içinden geçip keşfedilecek canlı bir hedef yaratıyor. Tasarımın merkezinde, çevredeki parkı, merkez istasyonu ve toplu taşıma merkezini birleştiren büyük, açık çatılı ahşap bir gölgelik yer alıyor. Yeni bir tramvay durağı ve şehir ulaşım planına ev sahipliği yapmak üzere, ahşap çatı, terminal zemininden 13,8 m yukarı kaldırılarak mevcut çelik kiriş ve park güvertesinin yerini alacak. Yapı, hafif ETFE çatı kaplamasına sahip olacak ve parkın, Fantova Binası’nın ve çevredeki siluetin daha iyi görülmesini sağlayacak, yaya akışını ve güvenliğini kolaylaştıracak ve insanları alanın tadını çıkarmaya davet edecek.

Terminal holü, bol gün ışığı ve çevredeki tüm alanlara doğrudan görsel ilişkiler ile, ziyaretçiler için sezgisel yön bulmayı mümkün kılan gelişmiş bir düzene sahip. Tasarım, iklim konforuna ve çatılı istasyon plazasına öncelik veriyor. Güvenlik, kullanıcı refahı, trafik yönetimi ve kriz senaryolarını kapsayan tasarımın ayrılmaz bir parçası olarak kabul ediliyor.

Vrchlického Sady Parkı yeniden canlandırılacak, kültürel bölge, etkinlik bölgesi ve merkezi varış meydanına bölünerek Noel pazarları, istasyona kolay ve doğrudan erişim sağlayan bir öğleden sonra pikniği için alanlar yaratılacak. Parkın tarihi kimliğini korumak ve bunu yeni tasarıma yansıtmak, projenin başarısının anahtarı olarak görülüyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın