Mimari Elemanlardan İlham Alan Takılar

İstanbullu mimar İrem Burcu Ummansu, collecThings takı markasıyla mimari elemanları mücevher tasarımına uyarladı.

Çizgileri ve formları ile mimariden ilham alan takılar tasarlayan İrem Burcu Ummansu, mimari elemanları takılabilir objelere dönüştüren tasarım serisinin ilk koleksiyonu “Apartmanlar”ı üretti.

İstanbul’un ikonik apartmanlarındaki fark edilmeyen mimari elemanları takılara yansıtan tasarımcı, koleksiyonunun ana fikrini “mimari elemanların yalnızca birer yapı elemanı olmaktan öte, estetik değerlerini gün yüzüne çıkarmak ve onları ‘sıkışıp kaldıkları’ yapılardan dışarı çıkarmak” şeklinde açıklıyor.

“Apartmanların içine sıkışmış bu nesneleri önce fotoğraf kareleri ile daha sonra da onların takılarla form bulmuş ifadeleri ile kendi istedikleri şekilde gün yüzüne çıkarıyorum.” diyen Ummansu, bu takıları üretirken koleksiyonunda kullandığı mimari elemanların dilinden yazdığı bir hikaye de üretiyor. İşte Maçka’daki Derya Apartmanı asansörünün öyküsü:

Merhabalar efendim! Ben 1956 senesinden beri buradayım, her gün hiç sektirmem işimi; bi aşağıdan yukarı, bi yukardan aşağı. Arda tökezlediğim oldu yalan yok! Eee 58 sene, 7 kat kolay değil… Buraları severim, Maçka güzel yermiş, öyle diyorlar, ben hiç görmedim. 58 senedir hep şu kısa yolculuklarda anlatılanları dinledim. Yine buradaki en şanslılardan sayılırım, en çok dedikodu bende. Çok da estetikmişim, öyle diyorlar. Peki ya öyle, neden kapalı kaldım şu dört duvara. Ah ah! Birilerinin boynunda gezmek vardı şu Maçka’yı!

Tasarımcının koleksiyonunu buradan inceleyebilir, Instagram ve Facebook hesaplarını takip edebilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın