Mimari Çizim Müzesi “Aldo Rossi. Insulae” Sergisine Ev Sahipliği Yapıyor

Mimari Çizim Müzesi “Aldo Rossi. Insulae” Sergisine Ev Sahipliği Yapıyor

Berlin'de 2013 yılında açılan Tchoban Vakfı'na ait Tchoban Foundation Museum for Architectural Drawing, postmodern hareketin önde gelen temsilcilerinden olan İtalyan mimar Aldo Rossi'nin eserlerinin retrospektifi olan "Aldo Rossi. Insulae" sergisine ev sahipliği yapıyor. Sergi 14 Mayıs 2023 tarihine kadar görülebilir.

1970’lerde ve 80’lerde İtalya’nın en ünlü ve etkili mimarı olmasının yanı sıra aynı zamanda bir tasarımcı, yazar ve üretken bir entelektüel olan Aldo Rossi’nin ilk kitabı oan L’architettura della città 1966’da yayınlanmıştı. Tchoban Vakfı’nın Mimari Çizim Müzesi, Rossi’nin 100’den fazla karakteristik çizimine ev sahipliği yapıyor. Sergi üç bölümden veya “insulae”den oluşuyor: “Corpus Mediolanensis”, “Insula” ve Rossi’nin en aktif olduğu şehirlerden biri olan “Works for Berlin” hakkında bir bölüm. Rossi’nin kendine özgü tarzı, inşa ettiği yapıtlarda olduğu kadar çizimlerinde de mevcut. Geometrik şekillerden oluşan repertuarını parlak, çocuksu renklerle birleştirmiş; neoklasisizm ve Rönesans’tan etkilenmenin yanı sıra tarihi ve şiirsel mukayeselere de açık olmuş.

“Corpus Mediolanensis” bölümü, Rossi’nin koleksiyonundaki diğer çizimlerin yanında sergilenen renkli ve yeniden çizilmiş tek basım çıktılardan oluşuyor. Daha önceki çizimlerinin fotokopilerini çeken ve yeniden boyayan mimarın kusursuz bir yansıması. 1986 ve 87’de yapılmış renkli baskılar Rossi’nin tasarımlarının otuz verimli yılı hakkında kusursuz bir genel taslak sunuyor.

“Rossi, farklı ölçeklerde zamansız formlar kullandı: Şehir planlamasından Alessi için sofra takımı tasarımına kadar, yelpazede tipolojik benzerlikler bulundu. Gündelik nesneler, mimari ve kentsel formlarla aynı tasarım ilkelerini takip etti. Rossi, binaları nesneler ve nesneleri binalar gibi tasarladı. Milano’daki Gallaratese apartman bloğundan, bir kentsel arketip olarak pasajıyla, 1971’de Modena’daki San Cataldo Mezarlığı’nın güvercinliğinin kırmızı küpüne kadar, Rossi, zaman içinde inşa edilen toplumun ortak değerlerini simgeleyen arkaik bina tipolojileri olarak bir şehir anlayışı geliştirdi – ‘kolektif bir hafıza’.”  Ulf Meyer

“Insula” bölümü, antik çağlardan etkilenen çizimleri ve bunların Piranesi gibi sanatçılar tarafından yeniden yorumlanmasını içeriyor.

“1970’lerin ruhunun aksine, Rossi genellikle daha önceki yüzyıllarda ilham buldu. Rossi, Aldo Rossi Vakfı’ndan Chiara Spangaro’nun mimariyle dolu ütopik şehirlerin kelimenin tam anlamıyla fantastik vizyonları olarak adlandırdığı harika ‘urban capriccio’ terimini yarattı.” Ulf Meyer

Tchoban Vakfı’ndan Nadejda Bartels ile serginin küratörlüğünü yapan Chiara Spangaro için çizimler, Rossi’nin “görsel bir otobiyografisini” oluşturuyor.

“Kariyerinin başlarında Rossi, Casabella dergisinin editörü ve Milan Polytechnic’te profesör olarak görev yaptı, ancak sonunda mimarinin gidişatını değiştiren postmodern teorisi ve kendine özgü bina tasarımları oldu. Çizimleri ve tasarımları, seksenlerde İtalya dışında, özellikle Japonya, Amerika Birleşik Devletleri ve Almanya’da geliştiğinde küresel stil ikonları haline geldi. Berlin, Rossi’nin kariyerinde önemli bir rol oynadı. Alman başkenti için tasarladığı bir avuç projeden birkaçı hayata geçirilirken — Schützenstraße-Quarter, the IBA block ve Rauchstraße’deki Stadtvilla dahil —, Alman Tarih Müzesi projesi gibi diğerleri kağıt üzerinde kaldı. Berlin’de, Checkpoint Charlie yakınlarındaki apartman binaları, İtalya’nın ulusal renkleri olan parlak kırmızı, beyaz ve yeşil renklerde tasarlanmıştı. Rossi, duvarın yıkılmasından sonra artık kullanılmayan kontrol noktasının hemen doğusunda koca bir şehir bloğu tasarlamak zorunda kaldığında aynı paleti kullandı. Ancak Leipziger Platz ve Landsberger Allee boyunca dev bir ticaret merkezi için yaptığı tasarımlar kağıt üzerinde kaldı.” Ulf Meyer

Sergi, Aldo Rossi’nin çocukları Vera ve Fausto Rossi tarafından 2005 yılında kurulan Milano’daki Aldo Rossi Vakfı ile işbirliği içinde gösteriliyor ve küratörlüğünü Chiara Spangaro üstleniyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın