Mimar Sinan’ın Ölümünün 427. Yılında TMMOB Mimarlar Odası’ndan Basın Bildirisi

TMMOB Mimarlar Odası Genel Merkezi Mimar Sinan'ın ölümünün 427. yılında bir basın bildirisi yayınladı.

Basın bildirisi şöyle:

Mimar Sinan’ı Ölümünün 427. Yılında Saygı ile Anıyoruz

Mimar Sinan’ı 427. ölüm yıldönümü nedeniyle, Mimarlar Odası’nın tüm birimleriyle birlikte gelenekselleşmiş anma etkinlikleri çerçevesinde, 9 Nisan 2015 Perşembe günü, saat 11.00’da Süleymaniye Külliyesi’ndeki mezarı başında saygıyla anıyoruz.

Takip eden hafta boyunca ise Mimarlar Odası’nın tüm birimleri, kentlerinde çok sayıda ulusal ve uluslararası etkinlik düzenliyorlar. Mimarlar Odası, her iki yılda bir Ulusal Mimarlık Ödülleri kapsamında mimarlık alanında önemli yapıtlara imza atmış, meslek etiğine bağlı, deneyimli meslektaşlarımızı Mimar Sinan’ın adını taşıyan “Mimar Sinan Büyük Ödülü” ile onurlandırmaktadır.

Koca Sinan’ı andığımız bugünlerde ülkemizde her alanda uygulanmakta olan “yağmacı ve otoriter” politikalar nedeniyle, ne yazık ki toplumumuza mimarlık, kentleşme ve uygarlığımızın esenlikli bir geleceği adına güzel gelişmelerden söz edemiyoruz.

Ülkemizin her bakımdan kaosa sürüklendiği bu ortamda Mimar Sinan’ın akılcı mimari anlayışının özünü oluşturan araştırma, öğrenme, anlama, çağdaş bir mimari yaratma, sürekli olarak kendini aşma çabaları anlaşılamamaktadır. “Demokratik normlar ve hukuk” fiilen askıya alınmış; bilim ve katılımcılık düşüncesi ise yok sayılmaktadır.

Kamu denetiminin tamamen ortadan kaldırıldığı; “kentsel dönüşüm” adı altında yağmanın önünün sınırsız bir şekilde açıldığı ve kuralsızlığın “kural” haline geldiği koşullarda Meslek Odalarının “özerk-kamu kuruluşu” niteliğinin yok edilmesi ve işlevsizleştirme operasyonları fütursuzca sürdürülmektedir.

Mimarlar Odası olarak, Koca Sinan’ı ölüm yıldönümü nedeniyle saygıyla anarken, “Sinan’a saygısızlık” olarak nitelediğimiz; ülkemizin bütün geleceğini karartan, kentlerimizi kimliksizleştiren ve rantiyenin şantiyesine dönüştüren; kamu yararını ve bilimi hiçe sayan bu çılgınlıklarından bir an önce vazgeçilmesi için çabalarımızı kararlılıkla sürdürmekte olduğumuzu bir kez daha vurgulamak isteriz.

Bu çerçevede ülke yöneticilerini, yerel yönetimleri, yatırımcıları ve ilgili tüm kesimleri mimarlığımıza, kentlerimize, Koca Sinan’a ve yarattığı eşsiz değerlerle birlikte tüm doğal ve kültürel mirasımıza sahip çıkmaya bir kez daha çağırıyoruz.

Etiketler

Bir yanıt yazın