“Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi”nin Temeli Atıldı

Kepez Belediyesi'nin, Mimarlar Odası Antalya Şubesi ile birlikte, projesi ulusal bir yarışma ile elde edilen, iki bin kişilik "Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi"nin temeline ilk harç davetliler ile birlikte atıldı.

Hizmete girdiğinde, Antalya’nın bugüne kadar yapılan en büyük Kongre Merkezi olacak “Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi” (MSKSM)’nin yapım süreci başladı. Hafriyat çalışmasının tamamlanmasının ardından, Yeşiltepe Mahallesi’nde 19 bin 73 metrekarelik belediye hizmet alanına inşa edilecek dev tesisinin temeli törenle atıldı.

29 bin metrekare inşaat alanına sahip olan kongre ve sergi merkezinde; ikibin kişilik çok amaçlı bir salon ile beşyüz kişilik bir toplantı salonu olacak. Ayrıca üç yüz kişilik bir nikah salonu, sergi alanları, büyük kongreleri destekleyecek küçük toplantı salonları, çalışma odaları, restaurantlar ve kapalı otopark yer alıyor. Projenin ihale bedeli; 24 milyon TL, tefrişatı ve işletmeye hazır gelebilmesi için yapılacak çalışmalarla birlikte MSKSM’nin maliyeti yaklaşık kırk milyon TL’sını bulacaktır.

Açılış konuşmalarından:

Kepez Belediye Başkanı Av. Hakan Tütüncü:

“Antalya’mız ve Kepez’imiz için çok müstesna bir gün yaşıyoruz… Bugün, dört yıllık hizmet yolculuğumuzun en önemli eserinin temelini birlikte atacağız. Bugün, bu esere ilk harcı birlikte koyacağız…

Bu alanı, Kepez için bir katma değer meydana getirecek, Antalya’nın ihtiyaçlarına katkı koyabilecek nasıl bir tesisle donatabilirsek, Kepeze ve Antalya’ya güzel bir katkı koyabiliriz diye düşündük ve Antalya’daki en önemli eksikliğin kongre ve sergi merkezi olduğunu gördük ve bu yirmibin metrekare alanda bu ihtiyacı karşılamaya karar verdik…

…Projelerimizi gerçekleştirirken, “Biz yaptık oldu!” mantığıyla hareket etmedik… Bu projeyi hayata geçirirken, bunu Antalya’ya armağan edeceğimiz için bir “ortak aklın” yol göstericiliğine ihtiyaç olduğunu, bu noktada da bir mimari proje yarışmasının son derece yerinde olacağını ve bu projeyle, bir ortak aklın ortaya çıkacağına inandık ve yine bunu da kiminle yapabiliriz? aşamasında, Mimarlar Oda’mız ile bu proje yarışmasını gerçekleştirebileceğimize karar verdik.

Oda Yönetimini davet ettiğimizde, “çok mutluluk duyduklarını ve ellerinden gelen her türlü desteği, gayreti belediyemize ve bize göstereceklerini” belirttiler. Ve serüven böyle başladı. Ulusal proje yarışması sonrasında, 49 proje içinden birinci gelen projemiz şu an uygulamaya geçiyor.

Bu kongre merkezine hangi ismi seçelim diye düşündüğümüz zaman, bir ulusal proje yarışmasının yapılacağını da hesaba katarak ve bir çok mimar arkadaşımızın bu projeye destek verdiğini katkı sağladığını da gözönünde bulundurarak, buraya medeniyetimizin en büyük Mimarı, Dünya Mimarlık Tarihine, medeniyetimizi ve kendi ismini adeta silinmez harflerle yazdıran, büyük mimar Mimar Sinan’ın ismini vermeyi arzu ettik ve bunu da Belediye Meclisi’mizden oy birliği ile geçirdik.”

Mimarlar Odası Antalya Şube Başkanı M. Osman Aydın: 

“Kepez’in modern bir kent olma yolunda gösterdiği çabalara katkı sağlamaktan dolayı mutluluk duyuyoruz. Bu Kongre ve Sergi Merkezi’nin projeleri ülkemizde ilkleri yaşatan yöntemle elde dilmiştir. Belediyelerden gelen istekle, belediye meclisinden alınan kararla, Mimarlar Odası ile proje yarışması düzenlenmesi çok önemlidir. Bu prosedür ile Türkiye’de yapılan ilk yarışmadır ve örnektir.

Antalya’ya bu büyüklükte ilk sosyal, kültürel mekan kazandırılması adına çok önemli olan bu proje; meslek odaları ile belediyelerin nasıl işbirliği yapabileceğinin ve katılımla birlikte, nasıl işler üretebileceklerinin de kanıtı olduğunun altını çiziyor ve Başkan Tütüncü’ye sonsuz teşekkür ediyoruz.
Kepez Belediyesi ile birlikte Antalya’nın gereksinimi olan bir kültür merkezinin kente kazandırılmasıyla ilgili yeni bir aşamayı geride bırakıyoruz.

Ayrıca bu merkeze ‘Mimar Sinan’ adının konulması da Mimarlara ve Mimarlar Odası’na büyük onur vermektedir. Bu girişim, Sayın Başkan Hakan Tütüncü’nün mesleğimize verdiği değerin bir ifadesidir. Bu açıdan da Sayın Başkana ve Kepez Belediye Meclisi’ne teşekkür ediyorum.

Mimar Sinan Kongre ve Sergi Merkezi’nin kentimize ve Kepez’e hayırlı olmasını diliyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın