Mimar Sebastian Brandner’ın Ailesi için Tasarladığı Ev: Haus Rosa

Sebastian Brandner’ın kendisi ve dört kişilik ailesi için tasarladığı ev, Avusturya’nın Dornbirn kentinde yer alıyor.

Fotoğraflar: Angela Lamprecht

Mimar Sebastian Brandner, kendisi ve dört kişilik ailesi için 5 metre genişliğinde ve 17,5 metre uzunluğunda üç katlı bir yapı tasarlamış.

Uzun ve dar yapı, şehrin kuzey ucundaki spor sahaları ile büyük bir sanayi bölgesi arasında yer alan küçük yerleşim bölgesinde yer alıyor.

400 metrekarelik konut, caddeler ve sokaklarla üç taraftan kuşatılmış. Yoğun yerleşime sahip araziye rağmen yapıda, herhangi bir çit ya da bahçe duvarı uygulanmamış ve yapı, radikal bir biçimde açıkta bırakılmış.

Evin doğu cephesinin sonunda yer alan garaj, zemin kata entegre edilmiş. Garajın arkasında ve üstünde ise yaşamak ve çalışmak için geriye yalnızca 140 metrekarelik bir alan kalmış.

Mimar, stüdyosunu zemin kata, salon ve mutfağı ise döner merdivenle ulaşılan birinci kata yerleştirmiş. Ana yatak odası, iki adet çocuk odası ve bir tuvaletin yer aldığı en üst katı ise daha mahrem bir alan olarak kurgulamış.

Adını Bradner’ın en büyük kızından alan Haus Rosa, karaçamdan dış kabuğu ile çevredeki sıvalı ve semer çatılı evler arasında özgün tasarımıyla göze çarpıyor.

Dış mekanda, karaçamdan yapılmış açık bölmeler ile cephe parçalara ayrılmış. Bölmelerin aralıkları zemin katta 2,50 metre iken üst katta 62,5 santimetreye kadar düşüyor.

Cepheler, iç cephe kaplamasıyla kaplanmış ve selüloz esaslı yalıtım malzemesi ile doldurulmuş tavan yüksekliğinde prefabrik ahşap panel elemanlardan oluşturulmuş. Buna karşılık, tavanların kiriş ızgarası marangozlar tarafından yerinde yapılmış.

Sadece 42 mm kalınlığındaki ahşap zeminin eksik kütlesini dengelemek için uygulanan şap ise 100 mm kalınlıkta uygulanmış. Alt iki katta ahşap zemin görünürken, üst katta yak yününden yapılmış bir halı ile sıcak bir atmosfer yaratılmış.

Etiketler

Bir yanıt yazın