Mimar Pastası

Dinara Kasko eski bir mimar ve yeni bir pasta tasarımcısı. Kasko mimarlığı sevdiğini; fakat pasta tasarlamanın daha "kendisi gibi" hissettirdiğini söylüyor.

Tüm gençliğini mimarlık okulunda mesleki eğitim alarak geçiren Dinara Kasko, çalışma hayatına atılıp bina tasarlamaya başlayınca bir şekilde mimarlıktan uzaklaşmış. Doğaçlamaya başlayan 27 yaşındaki Ukraynalı genç kadın şimdilerde mimarlık okulunda edindiği becerileri pasta ve şekerleme tasarımı yapmakta kullanıyor.

Kasko, ona kariyer değişimi yaptıracak ilhamı neyin verdiğinden emin değil.  Kharkov Üniversitesi Mimarlık Okulu’ndan mezun olduktan sonra birkaç yıl farklı tasarım stüdyolarında tasarım ve 3 boyutlu görselleştirme yapan Kasko; yaptığının tam olarak tasarım tutkusunu karşılamadığını fark etmiş.

O sıralarda kendi mutfağında amatörce pastacılıkla uğraşmaya başlayan genç mimar, tasarım yeteneğini yanlış mecraya aktarmakta olduğuna karar vermiş.

Mimar olarak yaptığım şeyi seviyordum; fakat pastacılıkla daha ilgiliydim.” diyen Kasko “Pastacılık daha çok kendim gibi hissettiriyor.” diye ekliyor. Genç pastacı/mimar/tasarımcı, aynı mimarlıkta olduğu gibi pasta ve şekerleme tasarlamanın da, çok geniş bir yaratıcılık alanını keşfetme imkânı verdiğini söylüyor.  

Tatlının geometrisinin tadını etkilediğini düşünen Kasko, pasta ve şekerlemelerini yapmaya 3D modellerini çizerek başlıyor. Parametrik tasarım araçlarını kullanan tasarımcının tarifleri çoğunlukla matematiksel bir algoritma ile başlıyor ve görsel olarak da ilgi çekici bir nesne üretiyor.

3 boyutlu modelini hazırladığı pastanın kalıbını 3D yazıcı ile üreten Kasko hazırladığı silikon kalıplarda pişirdiği pastalarını süsleyerek yemeye hazır hale getiriyor.

Genç tasarımcı henüz kendi dükkanını açmamış olsa da instagram hesabı geniş bir takipçi kitlesine sahip. 

Etiketler

Bir yanıt yazın