Mimar Ömer Çelikkol’dan, Yarışmada Şaibe Tartışmaları Üzerine Açıklama

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası Bölgesel Mimari Proje Yarışması'nda 1. ödüle layık görülen Mimar Ömer Çelikkol, yarışmada şaibe tartışmaları hakkında Facebook sayfasında bir yazı yayınladı.

Mimarlar Odası Denizli Şubesi Hizmet Binası Bölgesel Mimari Proje Yarışması’nda ikincilik ödülünü kazanan Suat Bilgin’in, Denizli şube yönetim kurulu üyesi olduğunun ortaya çıkması üzerine Suat Bilgin ve ekibi yarışma dışı bırakılarak sıralama değiştirilmişti. Konuya dair yarışma birincisi mimar Ömer Çelikkol da Facebook sayfası üzerinden bir yazı paylaştı.

YARIŞMA HAKKINDA…

Sevgili Mimar Meslektaşlarım;

Öncelikle yarışma için beni tebrik eden, önerilerini ve eleştirilerini paylaşan herkese çok teşekkür ediyorum. İnanın bunlar beni daha iyi şeyler yapmam için çok ciddi bir şekilde motive etti.

Denizli’de yaklaşık olarak 13 seneyi aşkın bir süredir bu camianın içindeyim. Bu süre içinde olabildiğince geri planda kalıp, sadece işimle uğraşmayı, hiç bir konuda saygısızlık yapmamayı tercih ettim. Fakat bu yazı kimilerinin İSTEDİĞİ GİBİ cevap niteliği taşıyan, ama benim sadece kendi fikir ve düşüncelerimi, gereksiz nedenlerden kurtarmak ve içimi dökmek için yazdığım bir yazıdır.

Biliyorsunuz Mimarlar Odası Denizli Şube Binası yarışması düzenlendi ve bu yarışmaya, yarışmaları seven biri olarak, vaktimin de müsait olması sebebi ile girmiş bulunmaktayım. Yaklaşık bir kaç ay geceli gündüzlü emek sarf ettim. Bir çok kez değiştirdim, bir çok kez yeniden başladım. Başarılı bir proje yakalamak için elimden gelen her şeyi yapmaya çalıştım. Sonuç olarak jüri beni 1., Suat Bilgi ve ekibini 2. ve Şenel Mimarlık ekibini de 3. olarak belirledi hepinizin bildiği üzere.

Ben bunun mutluluğunu yaşarken, aslında çok da şaşırmadığım, fakat bir o kadar da tutarsız ve saçma bulduğum bir kaç kişinin karalama kampanyası ile karşılaştım. İşte bu yazılar ve açıklamalar artık her insanda olan sabrın ben de son bulduğu yerden çıkmaktadır.

Bir meslektaşımız diyor ki; Bu yarışma şaibeli bir sonuçmuş. Yani tabiri caizse ayarlanmış, peşkeş çekilmiş. Ben daha önce Şenel Mimarlık ile de yarışmaya girmişim orda da birinci olmuşuz. Yine tekrarından benim birinci olmam sonra Suat Bilgi ve ekibinin ikinci olması, Şenel Mimarlık ailesinin 3. olması garipmiş. İşin en komik tarafı da bu ödül paraları peş keş çekilsin birilerine diye düşünülmüş. Sanırım ödül bedellerinden çok haberi yok.

Bir çoğunuzun bildiği gibi uzun yıllar Şenel Mimarlık’ta çalıştım ve yaklaşık 10 ay önce çok sevdiğim ve hep bir okul olarak gördüğüm Şenel Mimarlık ailesine, hiç bir sorunum olmamasına rağmen, kendi başıma devam etmek istediğimi dile getirdim. Bu yanlış bir şeyse bunu ben istedim. Çalıştığım onca süre zarfı içinde bir çok güzel projeye imza attığımızı düşünüyorum. Bunlardan biriside gazete haberlerinde konu edilen ve ”şaibeli ” olduğu iddia edilen TOBB yarışmasıdır. Ancak ne garip ki şaibe iddiasında bulunanlar da bu yarışmaya katılmış, yarışmaya verdiği pafta üzerinde isimleri yazılı olduğu için ,Jüri projelerini değerlendirme dışı bırakmıştı. O zaman ben bunu ”şaibe ” yaratacak bir durum değil sadece basit bir unutkanlık olarak değerlendirmiştim. Şimdi dönüp baktığımda acaba çok mu safım diyorum.

Kendi konumuza dönecek olursak ; daha önce birinci olmak ya da birinci olan bir ekibin içinde bulunmak o ekibin tekrardan ödül klasmanına girmesine engel midir? Yoksa takdir edilmesi gereken bir şey midir? Bunu da size bırakıyorum.

İlk önce dendi ki Suat Bilgi ve ekibi yönetimdeymiş ve nasıl olurda girip ödül alırmış. Bunda da bir şaibe aranmakta. Ben bunun üzerine şartnameyi tekrar okudum ve jürinin Suat Bilgi ,Özlem Durdu Kabaetli ve Sezgin İrteki arkadaşımızın içinde olmadığı bir ekip tarafından atandığını ve yarışma ile ilgili süreçte bulunmadıklarını öğrendim. Belki şartname de yer alan madde kimilerine göre o kadar açık değil ya da yoruma açık bir şekilde yazılmış olabilir. Ama özellikle bir meslektaş, bunu kötü tarafından anlamak yerine en azından projeye bakıp hak edip etmediğini görebilirdi. Ben daha önce de yazdım, katılan tüm projelere oldukça emek verilmiş ve bir çoğu naçizane fikrim başarılı projeler. Ama şunu söyleyebilirim Suat Bilgi ve ekibinin projesi 1. olsaydı neden birinci ben olmadım demezdim.

Kendilerinin ne kolokyuma ne de sergiye gelecek vakit bulamadıklarını düşünüyorum. Çünkü gelebilselerdi düşüncelerini ve eleştirilerini muhataplarının önünde söyleyebilirlerdi. Yarışma sonuçları kolokyumdan 3-4 gün önce açıklanmıştı. Fakat bu söylentileri kolokyumdan sonra gündeme getirme gereği duyulması da ilginçtir. Oysa ki bu ithamlar herkesten çok Mimarlık camiasında önemli konumlarda bulunan jüri üyelerini de direk olarak suçlamaktadır.

İnsanların yıllarca bir yere gelmek için tükettikleri fiziksel ve ruhsal enerjileri çöpe atıp işi bu kadar üç kağıda ve basit bir düzenbazlığa indirgemek anlayışını anlayabilmem mümkün değil.

SAYGILARIMLA

Mimar
Ömer Çelikkol

Etiketler

Bir yanıt yazın