Mimar Olabilmenin Püf Noktaları

Kendi isteklerimize uygun bir iş bulmak oldukça zor. Bu sadece mimarlık alanında doğrulanmış bir şey değil, herhangi bir meslek için de geçerli. İşler genellikle bizim istediklerimiz ya da aradıklarımız gibi olmaz.

Çoğu zaman işi keyifsizleştiren maaş ve çalışma saatleri konusu da var tabii. Bir mimar olarak iş dünyasına atılmanın en iyi yolu, kendi çevrenizdeki mimarlık ofisleriyle görüşmek. Bunlardan birinin mutlaka taze bir mimara ihtiyacı olacaktır. Kendinizi her zaman taze fikirlerle ve yetenekli olduğunuz konularla sunmanız gerekir. Çizim örneklerinizin olduğundan ve tasarımınızın sizin fikirlerinizi ve kişiliğinizi yansıttığından emin olun. Yanınızda özgeçmişinizin bir miktar kopyasını taşıyın. Şu an mimarlara gerek duymayan firmaların daha sonra onlara ihtiyaç duyabileceğini unutmayın. Bu, piyasada isminizi az da olsa meşhur edebilecek bir yol.

Sıfatınızla ön plana çıkmak için dereceniz olmalı. Hiçbir şirket sokaktaki herhangi bir kişiye sırf birkaç güzel çizim yapabiliyor diye ilgi göstermez. Çoğu ciddi şirket, sizi test etmek ve kendi ihtiyaçlarına uygun biri olup olmadığınızdan emin olmak isteyecektir. Yeni başlayan bir kişi olarak, büyük bir firmaya girebilmek oldukça zor. Bu da iyi bir fırsat yakalamanın neden önemli olduğunu gösterir. Fakat tabii ki küçük firmalar size kapılarını açtığında onları asla geri çevirmemek gerekir. Bir işe başlamanın en iyi yolu, temelini oturtmaktan geçer. Daha sonra büyük mimarları tanıma fırsatınız olacak, onlar da sizi tanıyacak ve kendi projelerinde çalışmanızı isteyecekler.

Küçük firmalarda çalışmanın genellikle büyük şirketlerde çalışmaktan daha güzel olduğunu unutmayın. Bu tüm meslekler için bir gerçektir. Büyük şirketlerde patronunla konuşmak ve onun yardımını almak her zaman zordur. Küçük şirketlerde ise, çalışan 5 ya da 10 mimardan birisiniz ve üstlerinizle iyi ilişkiler kurabilmeniz için size büyük bir şans verilir. Bu da küçük firmaların neden yeni adaylara kapılarını açtığının göstergesidir. Çünkü onlar yeni mezun olan mimarların en iyiyi yapma gayretinde olduklarını ve bunu başarmak için de büyük eforlar harcayabileceklerini bilirler. O nedenle o tip insanlar küçük şirketlerde çalışabilirler. Daha yaşlı mimarların ise daha sakin ve daha az enerji harcayarak çalıştıkları görülür.

Elemana ihtiyaç duyan mimarlık firmaların hepsi, mimarını dışarıdan bulmaz ya da dışarıya “Mimara İhtiyaç Var” şeklinde bir duyuru yapmaz. Bu biraz sizin o iş için peşinden koşuşturmanıza bağlı. Fakat bunu yaparken de asla bilgilerinizi ve taleplerinizi sekreterin masasına bırakmayın. Onları verebileceğiniz en yüksek seviyedeki kişiye iletin. Bu yolla sizin önerileriniz okunabilir ve onların üzerinde düşünülebilir. Yaşananların asla sizi hayal kırıklığına uğratmasına da izin vermeyin. Her 10 firmadan 1’nin iş tekliflerini değerlendirdikleri ispatlanmış bir şeydir. Ayrıca onlar gelecekteki projeleri için alacakları insanların ilginç özgeçmişlere sahip olmalarına dikkat ederler. Bu nedenle özgeçmişinizi ve birkaç çalışmanızı onlara bırakmanız önemli. Eğer siz başarılıysanız ve okulunuz biliniyorsa, tahmin ettiğinizden daha kolay işe alınabilirsiniz. Yapılması gerekli en önemli şeyin, mümkün olduğunca çok firmayı ziyaret etmek olduğunu unutmayın!

Etiketler

Bir yanıt yazın