Mimar Ludwig Godefroy, Meksika’da “Yaşanabilir Bahçeler” Tasarladı

Ludwig Godefroy, Meksika'nın Puerto Escondido kentindeki bir dizi konutun eğimli tavanlarında dairesel açıklıklar tasarlayarak yarı açık havuzlar ve bahçeler oluşturmuş.

Godefroy, Pasifik kıyı bölgesinin tropikal iklimine açılan mağara benzeri iç mekanlar yaratmak için dökme beton bir yapıya bir dizi dairesel açıklık yerleştirmiş.

Proje, iki bitişik yapı arasında bölünmüş dört özdeş konut için uygulanmış. Puerto Escondido’da yaşanan yüksek sıcaklıklar, Godefroy’un Casa VO ve Casa WO’yu yıl boyunca açık kalacak ve sakinleri yağmurdan koruyacak şekilde tasarlamasına olanak sağlamış.

Godefroy, bu iklim koşuluna yanıt olarak bahçeli evin klasik planını tersine çevirerek bitki alanını dışarısı yerine içeriye yerleştirmiş.

Proje ile içeri ve dışarı arasındaki sınır bulanıklaştırılarak  gündüz ve gece boyunca açık kalan yaşanabilir bir bahçe planlanmış.

Her bir konutun avlusunun ortasında geniş ve eğimli tavan pencereleri şeklinde dairesel açıklıklar kullanılmış.

Eve alt ışıklık alanda giren ev sahiplerinin havuzu geçtikten sonra daha büyük bir açıklık içinden geçerek üstü kapalı birincil yaşam alanına geçmeleri düşünülmüş.

Yaşam alanında eğimli çatının altına bir yatak odası, mutfak, yemek odası ve oturma alanları yerleştirilmiş. Bir yatak odası ve tuvaleti içeren çatı katı, yapının en yüksek noktasının altında tasarlanmış.

Mutfak zemin seviyesinin altında planlanmış. Betondan yapılmış dairesel bir bölücüyle, alt kattaki uyku alanları mutfaktan ayrılmış.

Mağara şeklindeki yaşam alanının aydınlatılması için, evin arka duvarı boyunca mutfağın ve üst kattaki banyonun üzerine ek camlı çatı pencereleri ve açıklıklar yerleştirilmiş.

Godefory’nin diğer projeleri gibi bu evler de beton, ahşap ve tuğla gibi temel malzemeler kullanılarak inşa edilmiş.

Meksika Çam Ormanlarında Brütalist Bir Ev: Casa Alférez

Tarihi Su Yapılarından Esinle Tasarlanan Otel: Casa TO

Etiketler

Bir yanıt yazın