Mimar Kadir Topbaş meslektaşlarını kızdırdı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Başkanı Kadir Topbaş, Kartal Sanayi Bölgesi merkezi iş alanları ve Küçükçekmece sahilinde iç-dış kumsal rekreasyon alanlarının planlanması için açılan yarışmaya Türk mimarların davet edilmemesini, “İpek kumaşı herkes dikemez. Dikebilecek kişilerle temasa geçtik” diyerek açıkladı. Mimar başkanın açıklamasına meslektaşlarından tepki geldi. Mimarlar Odası (MO) Başkanı Oktay Ekinci, yarışmayı “duygu yoksunu” olarak yorumladı.

Kentsel dönüşüm ve tasarım için dünyaca ünlü 6 mimara çizdirilen projeler arasından uygulanacak iki proje belirlendi. Topbaş, İstanbul Metropolitan Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi”nde (İMP) dün düzenlenen toplantıyla uluslararası değerlendirme kurulunun kararını açıkladı. Kartal Sanayi Bölgesi merkezi iş alanlarını İngiliz mimar Zaha Hadid ve ekibi, Küçükçekmece-Avcılar iç-dış kumsal alanı kentsel tasarımının planlamasını ise Malezyalı mimar Ken Yeang ve ekibi yapacak.

Türk mimarlar yeterli değil
Yarışmaya Türk mimarların davet edilmemesiyle ilgili eleştirileri cevaplayan Topbaş, bu fikrin geçen yıl düzenlenen Mimarlık Kongresi”nde ortaya çıktığını hatırlattı. Topbaş, “Türk mimarları bu oluşumun içine nasıl katarız, diye düşündük. Ancak kendini kanıtlamış mimarlar, onların isimlerini kullanıp, yarışmayı kendi vatandaşlarımıza kazandırırız diye düşünüyorlar. Bu nedenle de böyle organizasyonlara katılmıyorlar” dedi. Dünyadaki bazı mimarların yaptıkları bir projeyle bir şehri turizm merkezi haline getirebildiklerini belirten Topbaş, böyle yapılar yapacak Türk mimarların olmadığını, yerli mimarların bu düzeyde eğitim almadıklarını savundu. “İpek kumaşı herkes dikemez” diyen Topbaş, dikebilecek terzilerle temasa geçtiklerini ileri sürdü.

Türk mimarlara davetiye gönderilmemesiyle ilgili eleştirilere rağmen sessizliğini koruyan M.O. Başkanı Ekinci, sessizliğini bozdu. Yöntemin baştan tartışmalı olduğunu kaydeden Ekinci, her şeye rağmen Türk mimarlarına da dünyadaki meslektaşlarıyla birlikte kendi kentleri için proje geliştirme hakkı tanınması gerektiğini söyledi. Ekinci, yarışmayı duygu yoksunu olarak nitelendirerek bu konuda 6 ünlü mimarın düşüncelerini, belediyenin olası mazeret açıklamalarından daha çok önemsediğini söyledi. Arkitera Mimarlık Merkezi ortaklarından mimar Ömer Yılmaz da uluslararası başarı kazanan bir Türk mimarı olmamasına rağmen, yerli mimarların yurtdışında son derece başarılı işlere imza attıklarını söyledi. Yılmaz, şehri değiştirecek olanın da mimarlar değil belediye başkanı olduğunu vurguladı.

Başkan Topbaş, ayrıca Haydarpaşa için de yarışma yapılacağını açıkladı.

İstanbul’u değiştirecek projeler
İngiliz Zaha Hadid’in Kartal Alt Merkez ve Kartal-Pendik Kıyı Kesimi Kentsel Dönüşümü için uygulanacak projesi, alanın etrafındaki doku ile bağlantısının bir mimari ağ ile sağlanmasını öngörüyor. Cadde kesişim noktalarında ilginç bina tasarımları denenecek. Küçükçekmece-Avcılar İç-Dış Kumsal Alanı Kentsel Tasarımı’nı yapacak olan Ken Yeang ve ekibinin projesi binaları deprem riskine karşı bağımsız planlamış. Avcılar tarafında yerel halkın bir araya geleceği merkez binası ve tesis önerilirken Küçükçekmece tarafından ise eğlenme ve eğitim amaçlı “Eco World”, Bakırköy”e doğru ise marina, yat kulübü ve müzesi ile 7 yıldızlı otel öngörülüyor.

Kaynak: Referans
Yazar: Emine İnce

Etiketler

Bir yanıt yazın