Mimar Elissa Aalto’nun 100. Doğum Gününe Özel Sergi

2022, Elissa Aalto'nun doğumunun 100. yıl dönümü. Alvar Aalto Vakfı, Aaalto’nun anısına yaşam boyu eserlerinden oluşan "Architect Elissa Aalto, a touring exhibition" isimli bir sergi açıyor.

Fotoğraf: Stig Bergström

Sergi, 25 Ağustos – 26 Eylül 2022 tarihleri arasında Rovaniemi’deki Lappia Hall’da açılacak ve ardından Alvar Aalto’nun Finlandiya’da çeşitli şehirlerde açılacak. Sergi, Elissa Aalto’nun gündelik yaşamına ve Alvar Aalto’nun mimarlık ofisindeki kamusal ve özel rolüne ışık tutuyor.

Rovaniemi Belediye Başkanı Ulla-Kirsikka Vainio, bu serginin Alvar ve Elissa Aalto’nun hayatlarının çalışmalarını ve Rovaniemi’nin silüetine katkısını göstermek için iyi bir fırsat olduğunu söylüyor: “Aalto’nun mimarisi, günlük yaşamımızın merkezinde yer alıyor. Kuzey Kutbu ışığıyla parıldayan İdari ve Kültür Merkezi çevresindeki mimari açıdan benzersiz alan, vatandaşlara buluşmak için değerli bir yer sunuyor ve bunun için Alvar Aalto’nun eserlerinin devamını sağlayan Elissa Aalto’ya da teşekkür etmemiz gerekiyor.”

Lappia Hall (Fotoğraf: Maija Holma)

1922’de Kemi’de Elsa-Kaisa Mäkiniemi adıyla doğan Elissa Aalto, 1949’da mimar olarak mezun oldu. Aynı yılın sonbaharında Alvar Aalto’nun mimarlık ofisinde, bazı büyük kamu işleri, Finlandiya’da ve yurtdışındaki çeşitli mimarlık yarışmaları üzerinde çalışmaya başladı. Sorumlulukları arttıkça, Elissa, ilki Säynätsalo Belediye Binası (1949–52) olmak üzere birçok büyük bina projesini yürüttü.

1950’lerden itibaren Elissa Aalto, Jyväskylä Eğitim Koleji’nin (şimdiki Jyväskylä Üniversitesi, 1951–71) kampüsünün inşaatına öncülük etti. Sonrasında akıcı Fransızcasının da yardımıyla stüdyonun Fransa’daki tek inşaatı Paris yakınlarında özel bir ev olan Maison Louis Carré’nin inşaat projesinden sorumlu oldu (1956- 65). Hemen sonra, Alvar Aalto Architects’in ortağı oldu. Sonraki yıllarda, Elissa Aalto İzlanda’nın Reykjavik kentindeki Nordic House’un (1962-68) inşasıyla ve Helsinki’deki Töölönlahti Körfezi’nin kıyılarındaki Finlandia Hall konser ve kongre merkezinin (1962-75) iç mekan tasarımıyla yakından ilgilendi. Yıllar geçtikçe, yetenekli bir tercüman ve Alvar Aalto’nun fikirlerinin arabulucusu haline geldi; bu rol, inşaat projelerindeki temasları sürdürürken vurgulandı.

Nordic House (Fotoğraf: Maija Holma)

Elissa Aalto’nun kendi mimari çıktısı nispeten küçük oldu. Kendine ait olduğu bilinen bağımsız tasarımlar arasında Tapiola, Espoo’daki SOS Children’s Village (1964–65) ve Seinäjoki’deki Villa Hauta-aho (1982–83) evi yer alıyor. 1950’lerde Artek için H55, Pisa ve Patio gibi mimari öğelerin geometrik şekillere bir şekilde dahil edildiği baskılı kumaş tasarımları yaptı.

Church of the Cross (Fotoğraf: Maija Holma)

Alvar Aalto’nun ölümünden sonra, Elissa Aalto 1976- 94 yılları arasında ofisi yönetti ve birkaç bitmemiş projeyi tamamladı. Örneğin, Lahti’deki Church of the Cross (1969-1979); Riola, İtalya’daki Santa Maria Assunta Kilisesi (1966-1980); ve Almanya’daki Essen Opera Binası, Aalto Tiyatrosu (1959, 1983–88). Ayrıca Jyväskylä Tiyatrosu’nun (1964–82), Seinäjoki Tiyatrosu’nun (1981–87), Rovaniemi Belediye Binası’nın (1963–88) ve Lappia Hall’un (1961–75) yapımını üstlendi.

SOS Children’s Village (Fotoğraf: Maija Holma)

Elissa Aalto, Alvar Aalto’nun eserlerinin koruyucusu olarak da önemli bir rol oynadı. 45 yıl boyunca Aalto’nun yanında çalıştı ve ardından onun çalışmalarını devam ettirdi. Alvar Aalto Vakfı İcra Direktörü Tommi Lindh, “Yapılan sayısız proje ve özenle yenilenen bir sürü değerli bina, Elissa Aalto’nun hayatındaki çalışmalarında kilometre taşlarıdır. Kendisi Alvar Aalto’nun mimari mirasının tartışılmasında ve binalarının korunmasında önemli bir rol oynadı ve 1968’de Alvar Aalto Vakfı’nı kurdu,” diyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın