Mimar dik durur

Milliyet Gazetesi yazarlarından Melih Aşık'ın mimar Doğan Hasol'un "Mimarlar Dik Durur" adlı kitabı hakkındaki yazısı.

Mimar Doğan Hasol’un “Mimarlar Dik Durur” adlı kitabı 4. baskısını yaptı… İçinde birbirinden güzel mimar ve mimarlık öykülerinin yer aldığı kitabın bu baskısına yeni öyküler eklenmiş…

Örneğin Aydın Boysan, bir binanın cephesini örtmek için yardımcılarından birini sarmaşık almaya yolluyor.. Nasıl sarmaşık istediğini de anlatıyor:
– En arsızından olsun…

Kitapta bir mezar taşının resmi var. Mezar taşında şunlar yazılı:
“Mesleğinin lideri, Proje ödül rekortmeni, Asrın Mimar Sinan’ı, Türkiye’nin Şeref Temsilcisi, Ve ilk Milletlerarası mimarı, İconic mimarinin lideri, 180 ödül, 55 birincilik, 17 Mesleki madalya ile
Yaşayan Efsane seçilen…
Mimarımız ve eşi
Ruhlarına fatiha”
Kitabenin üzerinde mimarın ve eşinin adı ve doğum tarihi var. Ancak ölüm tarihi yok. Çünkü hem mimar hem eşi henüz hayattaymış. Doğan Bey mezar taşındaki isimlerin üzerini siyahla kapatmış. Biz de açmayalım.

Mimar Muhittin Güreli anlatıyor… Zamanın Nafıa Vekili yani Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya’yı etrafındakiler yaz günlerinde soğuk içeçek temini için bir buzdolabı alınmasına ikna ediyorlar. Dolap alınıyor. Ali Çetinkaya geçmişte astığı astık, kestiği kestik İstiklal Mahkemesi’nin yargıçlığını yapmıştır. Dolap alınıyor. Bakan görüyor. Markasını soruyor. Kimsenin Kelvinatör demeye cesareti yok. Mimarlardan biri atılıyor:
– Vinatör efendim, diyor…
Bakan, “Böyle marka hiç duymadım”, deyince mimar ekliyor:
– Başında “Kel”i de var efendim…

Etiketler

Bir yanıt yazın