Milano’nun Terkedilmiş Demiryolları Yeniden Tasarlandı

Milano'nun terkedilmiş demiryolu sahaları için MAD, Stefano Boeri Architetti ve Mecanoo'nun da aralarında olduğu mimarlık stüdyoları proje geliştirdi.

MAD, Stefano Boeri Architetti ve Mecanoo, Milano’da kullanılmayan demiryollarını, yüksek yoğunluklu konut yerleşimi ve yeşil alan yaratarak tamamen dönüştürmek amacıyla önerileride bulunan mimarlık stüdyoları arasındalar.

Bunların haricinde, Milan’lı ofis Cino Zucchi Architetti ve Barcelona’dan EMBT Miralles Tagliabue de yedi farklı alanın canlandırılması için proje geliştirdiler.

Bu beş öneri Aralık 2016’da yapılan, katılımcı mimarların Farini, Porta Genova, Porta Romana, Lambrate, Greco, Rogoredo ve San Cristoforo’daki terkedilmiş endüstriyel alanlarda parklar, sosyal konutlar ve sürdürülebilir ulaşım modelleri tasarlamak üzerine buluştuğu bir araştırma projesinde şekillendi. Scali Milano adıyla anılan yenileme projesi için geliştirilen fikirler bu yılki Milan Design Week’te sunuldu.


@Stefano Boeri Architetti

The Green River, Milano’lu Stefano Boeri ve ekibi tarafından bir “kentsel restorasyon projesi” olarak tanıtıldı.

Parklar, ormanlar, meyve bahçeleri ve bisiklet yolu ağlarınının, erişilebilir alanın %90’ını kapsaması sağlanarak, 45000 tondan fazla karbon dioksit emisyonun absorbe edileceği ve 1800 ton oksijenin üretileceği tahmin ediyor.


@Stefano Boeri Architetti

Kalan %10’luk alanın ise, konut, ofis ve kütüphane, klinik, kreş gibi servis alanlarını içeren yoğun yapılaşmaya ayrılması söz konusu.

Hollanda’lı ofis Mecanoo yarışmayı, daha az arabanın kullanıldığı ve sürdürülebilir ulaşımın etkin olduğu bir kent tasarlama fırsatı olarak görmüş. Projenin planlarında yeşil yürüyüş yolları ve eski demiryolu hatlarıyla çakışan bisiklet yolları bulunuyor.


@Mecanoo

Projede önceden arabalara yemek servisi veren kaldırımlı alanların boşaltılmasıyla açılan boşlukların parklara dönüştürülmesi önerilmiş. Bu alanların çeşitli ulaşım modelleri için geçiş rolü üstlenmesi, çeperlerinde öğrenci konutları, kent çiftlikleri gibi yeni yapıların ve kamusal alanlarının konumlandırılarak çevresiyle uyum sağlaması planlanıyor.


@Mecanoo

Mecanoo’nun kurucusu Francine Houben projenin tartışıldığı bir videoda şöyle açıklıyor:

Proje günlük mobilite ve kentleri geleceğe hazırlamak hakkında; bu tam da bizim ilgi alanımız. Kentlerin geleceği büyük ölçüde yaşam kalitesi ile ve tabi ki kaliteli konutlar, ofisler, kamusal alanlar, yeşil alanlar ayrıca günlük mobilite ile ilgili.

EMBT Miralles Tagliabue’nin Miracle in Milan isimli projesi, yedi alanın her birinin farklı bir faaliyet türü için bir merkez olarak yeniden yapılandırılmasını öngörüyor.


@miralles tagliabue EMBT


@miralles tagliabue EMBT

Tasarım, Tortana bölgesindeki kanal etrafında bir kaynak olacak ve kentsel tarım ve botanik bahçesi için San Cristoforo’da yeni bir alan oluşturulacak. Diğer alanlarda ise ışıklandırılmış sıralı köprülerin bulunması öngörülüyor.

Beijing’li stüdyo MAD’in, sosyal konut avlularından, dalgalı cepheyle sarılmış kulelere kadar değişen çeşitlilikte, köy benzeri önerileri ile Milano yeniden doğuyor. Projeye göre eski yük ambarları çeşitli kamusal aktivitelere ev sahipliği yapacak ve bisiklet yolları ile yaya yolları oluşturulacak.


@MADarchitects


@MADarchitects

Stüdyonun kurucusu Ma Yansong:

Gelecekteki kentin canlılığı, tepeden tırnağa modernist bir planlamaya dayanmıyor fakat çok katmanlı kentsel elemanlar ve onlar arasındaki uyumun oluşturduğu ortak yaşamda bulunuyor.

Cino Zucchi Architects’in önerisi Seven Beautiful Broli demiryollarını, parklar, çeşitli yeşil alanlar ve dolaşım hatlarının kesiştiği kamusal alanlar olarak değerlendiriyor.


@Cino Zucchi Architects


@Cino Zucchi Architects

Etiketler

Bir yanıt yazın