Milano, Santa Giulia’ya Yeni Arena

Arup ve David Chipperfield Architects ortaklığıyla tasarlanan Arena Santa Giulia, olimpiyatlara ev sahipliği yapmasının ardından büyük konserler, spor etkinlikleri ve festivaller için kullanılacak. Etkinlik saatleri dışında arenanın geniş açık alanları, tüm şehir kullanıcılarına yeni bir sosyal etkileşim fırsatı sunacak.

İtalya’da, Milano’nun güneydoğusunda yer alacak yeni arenanın tasarım sürecini Arup ve David Chipperfield Architects birlikte yürütüyor. Çeşitli spor ve kültür etkinliklerini ağırlayacak yeni arenanın 2025’te tamamlanması planlanıyor. 16.000 kişi kapasiteli ve ayrıca açık hava etkinlikleri için 10.000 m²’den fazla açık alana sahip olacak arena, ilk olarak 2026’nın başlarında yapılacak olan Kış Olimpiyat Oyunları’nı ağırlayacak.

Arena, Milano’nun güneydoğusunda, şu anda yeniden geliştirilmekte olan kentsel bir bölgenin tam kalbinde yer alıyor. Foster + Partners’ın masterplanı baz alınarak geliştirilen bölgede; konut, eğitim, ticaret, eğlence yapıları ve ayrıca geniş bir park bulunuyor. 10.000 metrekareyi aşan geniş meydanı dahil, arenanın etrafında kurgulanan geniş dış mekanlar, tüm şehrin ve mahallenin kullanıcılarına yeni bir sosyal etkileşim fırsatı sağlayacak.

Arena, neredeyse tüm alanı kaplayan bir platform üzerine yerleşiyor. Ziyaretçiler, sokak seviyesindeki platformda açılan bir giriş alanının yanı sıra, yapının açık havadaki geniş merdiveni ile de arenaya erişim sağlayabilecek. Elips şeklindeki arena birbirlerinin üzerinde yüzen ve farklı yükseklikteki üç halka şeklinde görünüyor. Halkalar hafif, şeffaf cam şeritlerle birbirine bağlanıyor. Meydandan bakıldığında halkalar, düzensiz çıkıntılar oluşturarak yapıya dinamik bir form kazandırıyor. Platform ve arenanın katı duruşu, organik olarak tasarlanmış yeşil alanlar ile dengeleniyor.

Sürdürülebilirlik konseptli proje, kaynak tüketimini ve CO² emisyonlarını en aza indirmeye yönelik önlemlere sahip. Ek olarak, arenanın çatısına fotovoltaik enerji sistemleri yerleştirilecek. Bu sayede yerinde üretilen enerji, yapının ihtiyaçlarını geniş ölçüde karşılayacak.

David Chipperfield proje için:
“Arup ile birlikte Santa Giulia’daki Arena’nın tasarımını geliştirmeye davet edilmekten çok memnunuz. Arenanın, Milano için sadece önemli bir mekan olmasını değil, yeni meydan ile birlikte şehrin önemli gelişimine fiziksel bir katkıda bulunacağına inanıyoruz. Projenin, bu güzel Milano şehrinde, yeni bir turistik mekan haline gelmesini dört gözle bekliyoruz” yorumlarını yapıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın