Mikro Manifesto: Yüzer Aktivite İskeleleri

Kıyı kentlerinin denizle kurdukları ilişkiye alternatif bir bakış olan yüzer aktvite iskeleleri mikro ölçekte bir farkındalık yaratmak istiyor.

Can Sucuoğlu, Elif Ensari,Gudjon Erlendsson ve Ertunç Hünkar’ın İzmir Ekonomi Üniversitesi ve İzmir Ticaret Odasının desteği ile hazırladığı proje “Mikro Düşün”, geçen hafta UN-Habitat’ın the Guardian gazetesi ile birlikte düzenlediği 2014 World Cities Day Challenge‘da 2.lik kazandı. Şu anda Tasarım Bienali’nde sergilenen projenin hedefini tasarımcıları “su üzerinde yüzen, özelleşmiş alanlar oluşturarak kıyı kullanımını çeşitlendirmek” olarak tanımlıyor.

İzmir kıyı şeridinin monotonluğunu kırmaya çalışan proje 2X2’lik modüllerden oluşuyor. Her modül farklı bir işlevi barındırıyor ve 300 Euro ile yarım günlük bir çalışma performansıyla elde ediliyor.

Eylül ayında İzmirliler’in kullanımına sunulan 32 m2‘lik bir prototip üretilmiş ve ilgiyle karşılanmış.

Keyifli projelerini tasarımcıları şöyle anlatıyor:

Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde, çoğu planlama ve tasarım kararı yukarıdan gelen direktiflerle veriliyor. Bu yaklaşım tasarlanamayacak kadar büyük projeleri beraberinde getiriyor. Biz tasarım ve şehircilikte tam zıt ölçekte çalışmaya inanıyoruz: yerel kararlar vermek ve mikro ölçekte düşünmek. Projemiz bu bakış açısıyla, “Mikro Şehircilik için Mikro Manifesto: Mikro Düşün” savı ile yola çıktı.

İyi Ofis tarafından İzmir Ekonomi Üniversitesi öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilen çalıştaylar aracılığı ile İzmir sahili boyunca,kullanıcıların sergiledikleri ilginç kullanımlar, kullanım yöntemlerini, malzemeleri ve süreleri tespit edildi. Bu incelemeler sayesinde potansiyel içeren ve mega ölçeklerde her zaman göz ardı edilen kullanımlar öneren tasarımlar üretildi.

Yüzer aktivite iskeleleri, kamusal mekan tasarımı ve üretimine; ucuz, hızlı ve hafif bir alternatif yöntem üretiyor. İskeleler, 4 m2’lik modüllerden oluşuyor ve uç uca eklenerek çoğalabilmektedir. Eylül 2014 ayı boyunca, üretilen 32 m2’lik bir prototip İzmirliler’in kullanımına açıldı ve büyük ilgi ile karşılandı.

İyi Ofis’in projesini daha detaylı incelemek isterseniz. buyrun.

Etiketler

Bir yanıt yazın