Mies’in Mirası…

Mies van der Rohe tarafından tasarlanan, Washington DC'deki Martin Luther King Jr Memorial Kütüphanesi (MLK Kütüphanesi), mimarın tasarladığı tek kütüphane binası.

1972 yılında tamamlanan, 37.000 metrekarelik alanı kaplayan bina Andrew Carnegie tarafından 1899-1903 yılları arasında inşa edilen merkez kütüphanesinin yerine inşa edilmişti. MLK Kütüphanesi’ndeki şeffaflık ve ışık gibi tasarım öğeleri Martin Luther King’in hayat öğretileri olan özgürlük ve bilginin mecazi karşılığı olarak hayat buluyor.

Mecanoo ve Martinez+Johnson Architecture’ın MLK Kütüphanesi’nin yenilenmesi için hazırladıkları öneri 2014 yılında kabul edilmişti. Francine Houben’in dünya standartlarında bir kütüphane tasarlamak için yaptığı çalışmalar ve araştırmalar “A Legacy of Mies and King” isimli belgesele konu oldu.

Nienke Andersson’un yönetmenliğini yaptığı 62 dakika uzunluğundaki “A Legacy of Mies and King” belgeseli, Francine Houben’in, kütüphanenin geçmişine ve şimdiki durumuna dair yaptığı araştırmalara odaklanıyor.

Houben belgeselde arşivleri inceliyor, Mies van der Rohe ve Martin Luther King, Jr’ın çağdaşlarıyla buluşuyor, kütüphanenin şu anki ziyaretçileri ile konuşuyor ve Martin Luther King, Jr Barış Yürüyüşüne katılıyor…

İnsan Odaklı Kütüphane

Mecanoo ve ABD’deki yerel ortağı Martinez+Johnson Architecture, Mies’in orijinal tasarımının çerçevesini koruyarak, binayı insan odaklı, bilgi ve kültür alışverişine değer veren modern bir kütüphaneye dönüştürüyor. Bu çalışmalar kapsamında Mart ayında kapatılan kütüphanenin yenileme çalışmasının 2020 yılında tamamlanması planlanıyor.

Mecanoo, binanın katlarını daha iyi düzenleyerek farklı amaçlar için kullanılan bölüm ve işlevleri gruplamış. Zemin katta, korunaklı terasıyla yeni bir kafe, orijinal binanın dördüncü katı ile ilave yapılacak beşinci katta etkinlik alanı ve konferans salonu, çatıda ise çevresindeki manzaraya açılan ortak bir teras tasarlanmış.

Kütüphane artık sadece kitaplara değil farklı etkinliklere de açık olacak.

Etiketler

Bir yanıt yazın