Mies van der Rohe’nin Unutulan Tasarımı İnşa Ediliyor

Mies van der Rohe tarafından 1952 yılında Indiana University (IU) için tasarlanan, sonrasında unutulan binanın inşaatı devam ediyor.

Mies van der Rohe’nin tasarımı güncel kullanıma uygun olacak şekilde Thomas Phifer and Partners tarafından uyarlandı ve 2021 sonbaharında tamamlanması bekleniyor.

Bina ilk olarak 1952 yılında Mies tarafından, Indiana University için tasarlandı. 60 yılı aşkın bir süredir unutulan tasarım, 2013 yılında eski öğrenci Sidney Eskenazi’nin Mies’in projesi hakkında üniversiteye bilgi vermesiyle yeniden ortaya çıktı. Üniversite daha sonra projenin belgelerini Chicago Sanat Enstitüsü ve New York Modern Sanat Müzesi arşivlerinden temin etti. 2019’da üniversite, planı Mies’in Thomas Phifer and Partners tarafından uyarlanan projesi doğrultusunda gerçekleştireceğini duyurdu.

Yaklaşık 18×43 metre boyutlarındaki yapı, ince, beyaz boyalı çelik bir strüktüre sahip. Yerden tavana kadar uzanan pencerelere sahip yapıda, şeffaflık vurgusunu artırmak için merkezi atriyum iki kat boyunca uzanıyor.

Aynı zamanda Mies’in torunu olan mimar Dirk Lohan, “Büyükbabam Mies van der Rohe ile 1957’den beri çalışan biri olarak, üzerinde çalıştığı tüm projeleri bildiğimi sanıyordum. Ama Indiana University 70 yıllık bu tasarımı inşa etme isteği hakkında benimle iletişime geçene kadar bu projeden hiç haberim yoktu. Talebi düşündükten sonra, ben ve diğer üç torunu, bunun gerçekten de Mies’in bir mimar olarak öneminin harika bir göstergesi olacağı sonucuna vardık. Kampüsünüzde ortaya çıkan şeye baktığımda, bir başyapıt seçtiğinize ikna oldum ve hepimiz Eskenazi ailesine destekleri ve Thomas Phifer and Partners’a gösterdikleri olağanüstü çaba için minnettarız. 50 yıldan uzun bir süre önce ölen Mies van der Rohe’nin, ikonik yapısının nihayetinde doğduğunu görmekten memnun olacağına inanıyorum.”

Etiketler

Bir yanıt yazın