Miami’nin Modernist Stadyumu Ayakta Kalmayı Başaracak mı?

Miami Deniz Stadyumu 2015 Aralık'taki Miami International Boat Show'a ev sahipliği yapabilecek mi?

Yıkma ve yenisini inşa etme üstüne kurulan kentlerde bazen etkileyici bir yapı bile geçen senenin eskimiş bir aksesuarı olarak değerlendirilebiliyor.

Ama 1963’ten beri ayakta duran cesur yapısıyla Miami Deniz Stadyumu ender ve inatçı örneklerden biri. 20 yıl kadar önce terkedilen bu modernist stadyum, neredeyse 7 senedir kar amacı gütmeyen bir grup tarafından ayakta tutmaya ve yenilenmeye çalışılıyor. 

Grubun 121 milyon dolarlık plan teklifini finansal olarak sağlıksız gördüğü gerekçesiyle geçen haftalarda reddeden Miami Kent Komisyonu, gruba stadyum ve yakın çevresine odaklanma önerisinde bulundu. Ocak ayında ise planlar tekrar görüşülecek. Komisyonda son oylamada bir aksilik olsa da, Miami Kent Komisyonu’ndaki herkes yapının değerli olduğu konusunda hemfikir.

Stadyum, Gloria Estefan ve Jimmy Buffett gibi yerel destekçileri ve koruma gruplarını etkileyen sürat motorlarının yarışlarının izlenebileceği Virginia Key sahilinde yapılmıştı.

Deniz kenarındaki konumu, yıl boyunca rüzgar esintileri sayesinde 30 yıl boyunca da Cab Calloway, Fela Kuti, the Who, Ray Charles ve Dave Brubeck gibi isimlerin konserlerine sahne oldu. 1972’de Amerika Başkanı Richard M. Nixon’un cumhuriyetçilere takdim edildiği yerdi. 1992 yılında, Andrew Kasırgası’ndan sonra kapatıldı. 

Stadyum, 28 yaşındaki Küba mültecisi Hilario Candela tarafından tasarlandı. Karayiplerden referans alan yapı, deniz ve toprağın biraraya gelişini kutlayan, Miami’nin göçmen ruhunu yansıtıyor. 

2009 yılında, the National Trust for Historic Preservation Miami Stadyumu’nu ABD’de tehlikede olan 11 tarihi yapı listesine aldı. O dönemden beri bağışlar yapılıyor. Stadyumu yenilemek için gerekli 30 milyon doların 19 milyonunu ise New York’taki High Line’ı model olarak gören bir grup üstlendi.

2010 yılında, World Monuments Funds da stadyumu listesine ekledi. Eylül ayında the Friends adlı grup, gerekli yenilemeleri yapabilmek ve grafiti yazıları silebilmek için Getty Foundation’dan 180 bin dolar hibe aldı. O dönem hibe alanların arasında Sydney Opera House ve Frank Lloyd Wright’ın Robie House projesi yer alıyor.

Dünyadaki en büyük bot gösterilerinden Miami International Boat Show, stadyum yenilemesi eğer 2015 Aralık’a yetişecekse Miami Beach’ten buraya taşınacaklarını açıkladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın