“Metrobüsün Trafiği Çözmediği Anlaşıldı”

Şehir Plancıları Odası, Belediye Başkanı Topbaş'ın İstanbul trafiğine çözümün metrobüs yerine hafif metro ve raylı sistemlerle olması gerektiğini açıklaması üzerine "Biz söylemiştik ama belediye kulak tıkamıştı. Başlanılan yere geri dönüldü" dedi.

İstanbul Şehir Plancıları Odası (ŞPO), İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın İstanbul trafiğine çözümün metrobüs yerine hafif metro ve raylı sistemlerle olması gerektiği açıklamasına karşı “Biz söylemiştik ama belediye kulak tıkamıştı” dedi.

“33 bin yolcuya çıkmışız”

Topbaş, 14 Ağustos’ta yaptığı açıklamada, metrobüste yaşanan yoğunluk ve sorunların çözümü için sıkışıklığı fark edip, trafiği yönlendirecek akıllı bir sistemi devreye sokmak üzere olduklarını belirtti.

Topbaş, metrobüs sayısını artırmayacaklarını çünkü artan sayının istasyonlarda daha büyük sıkıntı yaratacağını söyleyerek şöyle konuştu:

“Dünya literatüründe de normalde otobüslerle yolcu taşıma kapasitesi saatte 12 bin ya da 15 bindir. Biz 33 bin kişiye çıkmışız. Yani bu otobüslerle olacak iş değil. Bu kadar yolcuya hafif metro ve raylı sistem olması gerekiyor.”

“İstanbul trafiğine çözüm entegre metro sistemi”

ŞPO yaptığı açıklamada, odanın birçok kez metrobüslerin, trafiğe kalıcı bir çözüm olamayacağı ve talebi karşılayacak kapasiteye sahip olmadığını dile getirdiğini ancak belediyenin bunu dikkate almayarak başlanılan yere geri dönüldüğü belirtildi.

“Kentin işe gidiş-geliş (zirve) saatlerinde taşınabilecek yolcu sayısı hesabının göz ardı edildiği metrobüs sisteminin, plansız ve popülist yaklaşımlarla üretilen bir proje olduğu aşikar.

“Metrobüs yatırımı ile ilgili olarak; araç tercihi, güzergah planlaması ve yaya erişiminde rasyonel olmayan yer seçim kararları temel sorunlar olarak gösterilmiş, servis kalitesi yüksek olan toplu taşıma türlerinin geliştirilmesi gerekliliği vurgulanmıştı. İstanbul’un ulaşım sorunlarının kalıcı olarak çözülebilmesinin yolunun kentin tamamına entegre bir metro sistemi olduğu belirtilmişti.

“Kalıcı çözüm raylı sistem odaklı yatırımlar ve bunların deniz ulaşımı ve diğer toplu ulaşım türleriyle bağlantısının sağlanması ile mümkündür.”

3. Köprü de metrobüs gibi olmasın

Açıklamada, artan motorlu araç trafiğine çözüm olarak önerilen karayolu sistemlerinin kısa bir süre sonra daha sorunlu bir duruma geldiği, metrobüs sisteminde yaşanan bu sürecin, 3. Köprü projesinin uygulamaya geçirilmesi halinde kısa zamanda benzer şekilde tekrar yaşanacağı uyarısı yapıldı. (NV)

Etiketler

Bir yanıt yazın