“Metrobüs’ün Mucidi Enrique Peñalosa” İstanbul’da Metrobüs’e Bindi, Gözlemlerini Paylaştı

Bogota Belediye Başkanlığı yaptığı dönemde başta ulaşım olmak üzere yerel yönetim konusunda çığır açan çalışmalar yapan Enrique Peñalosa ArkiPARC'a katılmak için İstanbul'a geldi...

“Metrobüs’ün Mucidi” olan Peñalosa, vereceği konferans öncesinde 26 Mart Pazartesi günü İstanbul’da metrobüs deneyimi yaşadı.

Bu seyahat sırasında Metrobüs ile ilgili görüşlerini sorduğumuz Peñalosa, “Sistem başta iyi kurgulanmış ama tek hat üzerinde çalışması büyük bir sorun. Otobüslerin durdukları istasyonlar genişletilerek, kapasite artırılabilir. Daha sonra şehrin her noktasına ulaşabilecek çapraz hatlar oluşturulabilir,” şeklinde açıklama yaptı.

TransMilenio

Metrobüs’ün fikir babası olan TransMilenio, Peñalosa tarafından Curitiba kentindeki otobüs temelli ulaşım sisteminden esinlenilerek yaratıldı. Şu an trafik sorunu ile boğuşan pek çok kente ilham vermeye devam ediyor.

Belediye başkanlığı döneminde yaptığı diğer radikal çalışmalar:

– Başarılı bir kentsel arazi reformu yaptı.
– Şehrin merkezindeki meydanları yeniden ele aldı, uyuşturucu ve suçun kol gezdiği yerlerde büyük parklar yaptı.
– 5 yaşından küçük çocukların bakımı için 100’den fazla kreş yaptı.
– Başkanlık yaptığı dönem içerisinde 150 devlet okulunu yeniledi, 50 adet de yeni okul açtı.
– Bütün devlet okullarına internete ve 3 büyük kütüphaneye bağlı 14.000 bilgisayar verdi
– 100.000’den fazla ağaç dikti.
– 100’lerce kilometrelik yürüyüş yolu, 300 km’den fazla bisiklet yolu, trefiğe kapalı yollar, yeşil yollar ve 1.200’den fazla park yaptı.
– 2000 yılında şehrin ilk arabasız gününü düzenledi. Bu çalışmasıyla Stockholm Challenge Award’u kazandı. Referandum sonucunda halk bugünü bir seneye yaymaya karar verdi. Sabah 6-9, akşam 4:30-7:30 saatleri arasında araba kullanılmıyor.

Enrique Peñalosa’nın ArkiPARC’taki konuşması 28 Mart Çarşamba günü saat 10:30’da Haliç Kongre Merkezi Eyüp Oditoryumu’nda gerçekleşecek. Diğer etkinlikler hakkında bilgiye http://www.arkiparc.com/ adresinden ulaşabilirsiniz.

Etiketler

Bir yanıt yazın