Metro yine gecikecek

Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaatının İzmirspor ve Hatay istasyonlarını kapsayan yapım ihalesini alan Öztaş Firması, geçtiğimiz Haziran ayında yapım süresinin dolması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden 3 ay ek süre aldı.

Geçtiğimiz Mayıs ayı sonunda basın mensupları ile birlikte Üçyol Üçkuyular Metro Hattı İnşaatı’na inen ve yerin 25 metre altında düzenlediği basın toplantısında 2 ay içinde İzmirspor-Hatay istasyonları ile Ege Üniversitesi Hastanesi-Evka 3 metro hatlarının devreye sokulacağını açıklayan Başkan Kocaoğlu’nun hesabı yine tutmadı.

Üçyol-Üçkuyular Metro hattı inşaatının İzmirspor ve Hatay istasyonlarını kapsayan yapım ihalesini alan Öztaş Firması, geçtiğimiz Haziran ayında yapım süresinin dolması üzerine İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne başvurarak 3 ay ek süre aldı. Böylece Kocaoğlu’nun “Temmuz’da açarız” dediği hattın açılış tarihi, Eylül ayına sarktı.

3 İSTASYON İÇİN 8 AY
Metro inşaatlarındaki gecikmeler, Öztaş firmasının istediği 3 aylık ek süre ile sınırlı kalmadı. Kocaoğlu’nun İzmirspor ve Hatay istasyonu ile birlikte eş zamanlı açılacağını duyurduğu diğer bir hat olan Ege Üniversitesi Hastanesi- Evka 3 metro hattının şartnamede öngörülen yapım süresinin 17 Ağustos’ta dolacak olmasına karşın yapım işini üstlenen firmanın Büyükşehir Belediyesi’nden 1 ay daha ek süre talebinde bulunmaya hazırlandığı belirtildi. Özellikle Hatay semtinde yaşayan vatandaşların yapımı devam eden metro inşaatı nedeniyle büyük sıkıntı yaşadığı Üçyol-Üçkuyular Metro hattının ikinci etabını oluşturan Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarını kapsayan yapım işleri ise sert zemine takıldı.
 

İŞÇİLER İSYANDA
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin Borege-Sigma ortak konsorsiyumuna ihale ettiği ve Başkan Kocaoğlu’nun da 2011 yılı sonu, 2012 yılı başında bitmesini öngördüğü hattın yapım süresinin de 11 Ağustos’ta dolacağı, fakat firmanın Büyükşehir Belediyesi’nden eksik kalan işleri tamamlayabilmesi için 8 aylık ek süre talebinde bulunmaya hazırlandığı belirtildi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin firmaların istediği ek süre taleplerini kabul edip onaylaması halinde en iyimser tahminle 2.7 kilometre uzunluğundaki Ege Üniversitesi Hastanesi- Evka3 metro hattıyla Üçyol- Üçkuyular metro hattının birinci etabını oluşturan İzmirspor ve Hatay istasyonlarının Eylül ayında, Göztepe, Poligon ve Fahrettin Altay istasyonlarını kapsayan ikinci etabın ise 2012’nin Nisan ayına sarkacağı öne sürüldü.

Metro inşaatındaki sıkıntılar, sarkan iş bitim tarihleri ile de sınırlı kalmadı. İsminin açıklanmasını istemeyen ve Üçyol-Üçkuyular metro hattının ikinci etabında çalışan bir grup işçi, bağlı bulundukları Sigma İnşaat Firması’nın maaşlarını 1 ay gecikmeli ödediğini ve yaşam koşullarının olumsuzluğu nedeniyle önümüzdeki günlerde toplu halde iş bırakacaklarını öne sürdü. Firma tarafından kendilerine verilen sabah, öğle ve akşam yemeklerinin yetersiz ve sağlıksız olduğunu, şantiyede yatıp kalktıkları koğuşların çok kötü durumda olduğunu öne süren işçiler, 50’ye yakın işçinin iş sonrası çalışan tek bir duşla banyo yapmak zorunda kaldığını iddia etti. Barınma ve beslenme koşullarının olumsuzluğuna bir de maaşlarının geç ödenmesinin eklendiğini, bu nedenle son birkaç aylık süreçte 40’a yakın işçinin işi bırakıp gitmek zorunda kaldığını belirten metro işçileri, bazı işçilerin de bir kaç gündür yaşam koşullarının olumsuzluğunu protesto ederek şantiyeye gitmediklerini ve çalışmadıklarını belirtti.
 

MAAŞLAR ÖDENMİYOR
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yüklenici firmaya hak edişleri zamanında ödediğini fakat firmanın çalışanlara aylıklarını düzenli olarak vermediğini iddia eden çalışanlar, geçtiğimiz haftalarda firmanın verdiği yemekten ötürü gıda zehirlenmesi tanısı ile birçok işçinin Yeşilyurt Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındığını da iddia etti. İşçiler, olumsuz çalışma koşulları nedeniyle normalde Göztepe istasyonu inşaatında 100’e yakın işçinin çalışması gerekirken 5-6 işçinin çalıştığını, bu şekilde gitmesi halinde metro inşaatının öngörülen sürelerde bitmesinin imkansız olduğunu vurguladı.

Etiketler

Bir yanıt yazın