Metin Lokumcu için anıt mezar

Mimarlar Odası Ankara Şube Yönetimi, kent gündemindeki gelişmeleri değerlendiren toplantısında Metin Lokumcu adına yapacakları anıt mezar yarışmasını da duyurdu.

Yarışma sonucunda kazanan anıt mezar yapılarak, 31 Mayısta mezarı başındaki anmaya yetiştirilecek. Yarışma için 19 Nisan tarihinde sonuçlar açıklanacak ve 27 Nisanda ödül töreni yapılacak. Metin Lokumcu’nun Hopa’da yaşananların ardından polis tarafından kullanılan biber gazı ile öldürülmesinin yıl dönümü olan 31 Mayıs tarihinde ise Lokumcu anısına bir sergi ve anma töreni yapılacak.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan Mimarlar Odası Ankara Şube Sekreteri Tezcan Karakuş Candan, “Yarışma, Lokumcu’nun en azından simgesel bir boyutla tekrar kamuya mal edilmesi ve yarışmayı burada herkese açık bir şekilde O’nun mücadelesine yakışır bir şekilde yapılması için planlandı” dedi.

Makine Mühendisleri Genel Sekreteri Ercüment Çarvatoğlu da “Deresini, çevresini, ormanını, kentini, yaşadığımız doğayı, kültürümüzü, yaşamımızı yok eden anlayışa karşı bir simgesel anlamı olan, metin lokumcu şahsında simgesel anlamı olan bir şeyin başlangıcını ilan ediyoruz” şeklinde konuştu.

İnşaat Mühendisleri Odası Ankara Şube Yöneticisi Özer Akkuş, yapılacak işin çok anlamlı olduğuna dikkat çekerek “Sadece çevre mücadelesi, doğa mücadelesi açısından değil, Türkiye’deki demokrasi mücadelesi açısından da çok önemli” dedi. Ankara’da son günlerde ortaya çıkan ve tartışılan en önemli konulardan biri olan Şinasi ve Akün sahnelerinin satılacak olması da mimarların gündemindeydi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Yöneticisi Tezcan Karakuş Candan, bu sahnelerin Ankara’nın tarihi olduğuna, bu önemli yapıların yok olmasının yaratacağı tahribata dikkat çekti. Candan konu ile ilgili şunları söyledi: “Bu durum devletin sanattan elini ayağını çekmesi anlamına geliyor. Bu aynı zamanda, tiyatronun ve sanatın yakında devre dışı bırakılacağını da gösteriyor. Biz bu konuyla ilgili de mücadelemizi sürdüreceğiz.”

Etiketler

Bir yanıt yazın