Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı meslek odaları için harekete geçti...
Aidat ve ‘olur’ belgeleriyle adeta para basan ve üyelerine gerekli hizmeti vermeyen meslek odaları için Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı harekete geçti.
Gümrük ve Ticaret Bakanı Hayati Yazıcı, esnaf ve sanatkarlar odasına çekidüzen yapılması talimatı verdi. Bu yönde geniş bir rapor hazırlayan bakanlığın bakkaldan, terziden berberden sadece para toplayan odaların kapısına kilit vuracağı öğrenildi. Yapılan çalışmaya göre,meslek mensuplarının eğitimine para harcamayan, yalnızca aidat toplayan odalar feshedilecek.
Esnafın şikayet dilekçelerine göre harekete geçen Gümrük ve Ticaret Bakanlığı yaptığı incelemelerde ilginç odalara da ulaştı. İstanbul İçkili İçkisiz Lokanta Kebapçı Köfteci ve Ayakta İçki Satanlar Esnaf Odası, Yorgancılar Odası, Hallaçlar Odası gibi odalar arasında görevlerini yerine getirmeyenler feshedilecek. Pastacılar, börekçiler, kurabiyeciler gibi aynı alanda farklı isimlerle faaliyet gösteren odalar ise birleştirilecek.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da Türkiye’nin gündemine oturan meslek odalarına ilişkin BUGÜN’e açıklama yaptı. 9 yönetmelik üzerine çalışma yapıldığını bildiren bakanlık,meslek odalarının yarım asırlık kanununda da değişikliğin gündeme alınacağını duyurdu. Bakanlık, “Mimarlık ve mühendislik hizmetlerini doğrudan ilgilendiren anılan kanunlarda ve yönetmeliklerde değişiklik tamamlandıktan sonra yeni mevzuatın hükümleri ile uyumlu 6235 sayılı kanun tasarısı taslağı çalışmaları gündeme alınabilecektir.” değerlendirmesi yaptı.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Türk Mimar Mühendisler Odaları Birliği’nin 6235 sayılı kanuna göre kurulan kamu kurumu niteliğindeki kamu tüzel kişilikleri olduğunu belirtti.
Bakanlığın şu an için 6235 sayılı Kanunun revizyonuna ilişkin bir çalışma yürütülmediği kaydedilen açıklamada, çalışma yürütülen mevzuat şu şekilde sıralandı: “İmar Kanunu, Yapı Denetimi Hakkında Kanun Kıyı Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanununa ve İmar, Yapı Denetim, Yapı Malzemeleri, Yangın, Otopark, Sığınak ve Müteahhitlik Yönetmeliklerine ilişkin çalışmalar yürütülmektedir.
Mimarlık ve mühendislik hizmetlerini doğrudan ilgilendiren anılan kanunlarda ve yönetmeliklerde değişiklik tamamlandıktan sonra yeni mevzuatın hükümleri ile uyumlu 6235 sayılı kanun tasarısı taslağı çalışmaları gündeme alınabilecektir.”
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı ve AK Parti Malatya Milletvekili Mücahit Fındıklı, meslek odaları kanununun yeniden ele alınıp demokratik bir hale getirilmesi gerektiğini kaydetti. Fındıklı,mühendis odalarının devletten aldığı imtiyazları kötüye kullandıklarının altını çizdi. Bakan Bayraktar’a çağrı Mühendis odalarının kuruluş itibariyle meslek hassasiyetleri ve meslek problemlerinden daha çok ideolojik yapılanmalarıyla öne çıktığını dile getiren Fındıklı, Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar’a çağrıda bulunarak, “Meslek odalarının kanunu şimdiki Türkiye’nin gereklerini karşılamamaktadır.
Sayın bakanımızdan 40 yıllık bir mühendis ve bir mühendis odası üyesi olarak bu konuya el atıp,meslek odaları kanununu yeniden ele almalarını istiyorum. dedi. Mühendis odalarının harcamalarının denetimsizliğine de değinen Fındıklı, paraların nereden alınıp nereye gittiğinin belli olmadığını bildirdi.
Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Üyesi ve AK Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Erdoğan da meslek odalarında yaşanan sıkıntıları rekabetin olmaması ve tekelliğe bağladı. Odalarda tek taraflı bir haksız rekabet bulunduğunu dile getiren Erdoğan,meslek odaları konusunda bir aydır bir çalışma yürüttüklerini de dile getirdi. Erdoğan, “İki ay kadar daha sürecek ve sonucu raporlaştıracağız. Yapılan çalışmalarda odalarda oluşan bu sorunların nasıl çözülebileceğine yönelik stratejiler geliştireceğiz” diye konuştu. Erdoğan,meslek odalarının harcamalarının şeffaf bir şekilde denetlenebilmesi için internetten yayınlanması gerektiğini dile getirdi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu,Türkiye Ziraat Odaları Birliği Başkanı Şemsi Bayraktar ve heyetini kabulünde odaların ideolojik tutum ve davranışlarını eleştirdi.
Eroğlu, bazı odaların bazı partilerin ‘arka bahçesine’ döndüğünü söyledi.
Odaların çalışmalarıyla adından söz ettirmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu, ideolojik yaklaşımların odaları gözden düşürdüğünü ifade etti. Eroğlu, “Odalar kendi konularıyla ilgilenmesi lazım. Siyaset yapacaksa ceketini çıkartır siyasete soyunur” dedi.
Odaların meslekle alakalı her türlü bilgi ve tecrübeleriyle, birtakımtenkit ve tavsiyelerle birlikte raporlar hazırlayıp sunmak amacını gütmesi gerektiğini ifade eden Eroğlu şunları söyledi: “Örneğinşu ana kadar bakanlığa bizimle ilgili odalardan hiçbir teklif gelmedi.
Kusura bakmasınlar. Hep tenkit ediyorlar.Durmadan bir şeyleri tenkit ederseniz o zaman hiç dikkate alınmazsınız.Bugün muhalefet partisinin yaptığı gibi.”
Bakan Eroğlu,TürkiyeZiraatOdalarıBirliği’ni (TZOB) göstererek hazırladıkları raporları ve yürüttükleri çalışmaları takdir ettiğini söyledi.
Ziyarete Bayraktar’ın elinde dosyalarla geldiğini hatırlatan Eroğlu, “81 ilde ağaçlandırma çalışmaları yapmakiçin izin istiyorlar.
Bünyelerinde 750 oda bulunuyor ve çok güzel işlere imza atıyorlar. Helal olsun onlara. İşte oda” dedi.
Vekilliği öncesindeTMMOB çatısı altında görevlerde bulunan AK Parti Gaziantep Milletvekili İbrahim Halil Mazıcıoğlu, meslekodalarıyla ilgili aksayan tarafların yasal düzenlemelerle düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Sivil toplum kuruluşu olan bu odaların gerekliliğinin altını çizen Mazıcıoğlu “Bu odalar siyaset için çalışmamalı. Siyasi partiye katılmak istiyorsa hemen katılacak” diye konuştu. AK Parti Konya Milletvekili Hüseyin Üzülmez, meslek odalarında yaşanan sıkıntıların kaynağını 1950’lerde yapılan yasaya bağlayarak, bu yasanın değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.