‘Meslek odaları sussun, sadece patronlar konuşsun’

Bugün gazetesi TMMOB'yi hedef gösteren bir manşet yayınladı.

Basılı halinde “Odalara da reform şart” manşetiyle, internet sürümünde ise “Meslek odasında denetimsiz saltanat” başlığıyla çıkan haberde patronların şikayetlerini dile getirerek odaların hükümete muhalif siyasi duruşları hedef gösteriliyor. Haberde patron örgütlerinden ve hükümet yanlısı meslek örgütlerinden temsilcilerin ve adı belirtilmeyen mühendislerin demeçlerine yer veriliyor.

“Odalar siyasi konularda fikir beyan etmesin”
Bugün’ün haberinde patronlar adına söz verilen Makine İhracatçıları Birliği Başkanı Adnan Dalgakıran, meslek odalarının yetkilerinden ve odaların politik duruşundan şikayet ediyor ve odaların “sivil toplum örgütü” olarak hareket etmesini “garabet” olarak adlandırıyor. Dalgakıran bununla da yetinmeyip, yönetimleri üyeler tarafından seçilen odaların siyasi konularda konuşmaması gerektiğin savunuyor:

“Odaların bu tür konularda fikir beyan etmelerini doğru bulmuyorum. Çünkü Türkiye’de mimarlık ya da mühendislik yapmak için bir odaya kayıt yaptırmak şart. Hiçbir üye ‘oda benim görüşlerimi yansıtmıyor’ deyip çekip gitme şansı yok. Ayrıca referanduma sunulan Anayasa’da mesleklerle ilgili çok fazla bir şey yoktu. Olanlar da mesleğe artı değer katacak niteliğe sahipti.”

Sermayeye denetimsiz ve sınırsız hareket alanı istiyorlar
Haberde, hükümet yanlısı Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı üyelerine dayanarak, odaların yarı resmi kurumlar olması ve üyeliğin zorunlu olmasının “istismar” edildiğini öne sürülüyor.

Odalara dönük “keyfi uygulamalar” ve “denetim yetersizliği” gibi muğlak eleştiriler yönelten Bugün, TMMOB’ye bağlı odaların proje onaylarından elde ettiği geliri de sorgulamaya çalışıyor. Odaların yarı resmi niteliği nedeniyle alternatif oda kurulamadığından şikayet eden Bugün, kurulan alternatif meslek örgütlerinin de onay yetkisine sahip olamadığından yakınmış.

Türkiye Teknik Elemanlar Vakfı Genel Başkanı Selçuk Özdemir haberde yer verilen açıklamasında, TMMOB’a bağlı odaların şirketlerin projelerine onay veriyor olmasından şikayet etmiş. Sermayeye dönük en küçük bir denetimi bile çok gören Özdemir, bu nedenle meslek odalarını hedef göstermekten çekinmiyor.

LPG dönüşümü için sızdırmazlık testleri, asansörlerle ilgili raporlar vb. denetimlerden şikayet eden Özdemir, odaların buradan elde ettiği gelirleri de hedef tahtasına yerleştirmekten çekinmedi. Bugün gazetesi ayrıca ismini vermeyen bir mühendise dayanarak, odaların işadamlarına ideolojik yaklaştığını öne sürüyor. Haberde şu ifadelere yer verildi:

“BUGÜN’ün görüştüğü bir mühendis de geçerlilik süresi 1 yıl olan belgeler için kapı kapı dolaşan bazı işadamlarına ideolojik yaklaşıldığını belirterek, şunları iddia etti: “Belge verilir ama 7-10 gün sürer. Kendi yandaşlarına bilirkişi işi paslarlar. Mahkemeler TMMOB’dan bilirkişi talep eder ama odalar bilirkişiyi kendi yandaşlarına verir.”

Etiketler

Bir yanıt yazın