Mermer Gibi Ama Değil: Rock Stage

Stockholm merkezli mimarlık ofisi Anders Berensson Architects, İsveç’in Tibro kasabasında belediye ve yerel sanat öğrencileri ile işbirliği içinde, mermere benzetilmiş boyama tekniğiyle oluşturulmuş Rock Stage adlı bir halka açık sahne projesi tasarladı.

Suni mermer proje, gerçek dışı boyutlarıyla yoldan geçenlerin ilgisini çeken ve doğal mermerin maliyet ve ağırlığı da dahil olmak üzere çeşitli sınırlamalardan kaçınan bir şekilde göz alıcı şekilde tasarlanmış.

Proje yapı elemanlarının ağır taş bloklar gibi görünmesini sağlamak için üzerine mermer elyaf çimento levhaların eklendiği basit bir ahşap iskele ile tasarlanmış.

Her blok kendi suni mermer deseniyle oluşturularak sahnenin farklı dev mermer bloklardan oluşan bir yapı gibi görünmesi sağlanmış.

Mimarlar, öğrencilerle işbirliği içinde yapının tasarımına paralel olarak suni mermeri test etmiş ve üretmiş.

Proje, Tibro belediyesi, öğrenciler ve zanaat okulu Tibro Hantverks Akademi’deki öğretmenlerle birlikte üç yıllık bir planlama ve eskiz çalışmalarının ardından hayata geçirilmiş.

Rock Stage projesi, aslen bir kentsel gelişim projesi olan “Tibro Train Tracks” için yapılan on beş eskizden ilk kalıcı yapı olarak uygulanmış. Projenin ilk aşamasında, kasaba sakinlerine ihtiyaç ve isteklerinin sorulduğu bir diyalogu gerçekleştirilmiş.

Bir sonraki adımda, kasabanın yerel kaynaklarına ve üretim kapasitesine bakılmış.  Son aşama olarak daha önceki aşamalara dayalı on beş eskiz üretilmiş ve sonuç olarak Rock Stage projesi uygun bulunarak hayata geçirilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın