Melike Altınışık Architects Tasarımı TPAO Yönetim Binasının İnşaatı Başladı

Melike Altınışık Architects Tasarımı TPAO Yönetim Binasının İnşaatı Başladı

Melike Altınışık Architects tasarımı TPAO Yönetim Binası inşaatı Zonguldak Filyos’da başladı.

Melike Altınışık Architects – MAA, Zonguldak, Filyos’da Haziran 2022’de yapımına başlanan yeni TPAO Yönetim Binası’nın tasarımını açıkladı.

Antik çağda Billaius olarak bilinen, Filyos vadisi ve nehrinin Karadeniz’e döküldüğü önemli bir noktada yer alan TPAO Yönetim binası, Filyos Limanı alanı içerisinde planlanan bölgenin üst düzey yönetimine hizmet verecek ve dalgakıran duvarının eşiğinde bir seyir alanı oluşturacak şekilde tasarlandı.

Proje mimari tasarım yaklaşımı açısından, Filyos Limanı’nın batı kenarında kara ile denizin, geçmiş ile geleceğin, tarih ile teknolojinin birbirine karıştığı bir eşik olarak tanımlanıyor. Gündelik yaşamı, sosyal karşılaşmayı, mekânsal çeşitliliği içinde barındıran, hem içeride hem dışarıda hem geçmişte hem gelecekte olan, zaman ve süreklilik arasındaki mekânsal bir kavuşumun temsili mevcuttaki dalgakıran duvarını 110 metre genişliğinde ve 30 metre derinliğinde yeni bir arayüz mekanına dönüştürmeyi hedefliyor.

Bu arayüz mekânı tarih, doğa ve teknoloji arasında bir köprü kurar, sınır mekânsallaşır ve mekânlar arasındaki ilişkiler bulanıklaşır. Sadece ofis ve üst düzey toplantı mekânı olarak hizmet vermenin yanı sıra dalgakıran eşiğinde konumlanan bir gözlem mekânıdır. Fonksiyonel bir tanımlamadan daha fazlası olan bu gözlem alanı, bölgenin mekânsal ve davranışsal coğrafyasına yansımasını birkaç farklı rota üzerinden tartışır.

Dalgakıran eşiğindeki yeni yönetim binası yaklaşık 3,270 m² alandan ve 3 kattan oluşuyor. 4,5 metre yüksekliğindeki dalgakıran duvarı 9 metreye yükseltilmiş olup, yapının en yüksek kotu 17 metreye kadar çıkıyor.

Binanın zemin katı, ana giriş, danışma-lobi, mutfak, teknik alan ve destek hacimlerinden oluşan bir karşılama mekânı olarak düşünülmüş. Yapının merkezinde, farklı katlar ve mekanlar arasında görsel ve erişim bağlantıları oluşturan iki katlı, cömert bir atrium mekânı yer alıyor. Diğer katlar ofisler, toplantı odaları ve gözlem alanları olarak ayrıştırılmış. İlk katta açık ofis alanları, genel müdür odası, sekreterya, yemekhane, arşiv ve destek hacimleri yer alıyor. 50 kişilik üst düzey toplantı salonu, ana atrium boşluğunun üstüne, adeta boşlukta asılı bir mekânmış gibi yerleşiyor. Ana toplantı salonunun yanı sıra büyük fuaye alanı ve ziyaretçilerin liman alanını 360° deneyimleyebilecekleri şekilde tasarlanan seyir terası alanları ikinci katta yer alıyor. Batı yönünde Karadeniz’e doğru yaklaşık 5m çıkıntı yapan seyir terasından tarihi Filyos coğrafyası ve Karadeniz tüm etkileyici doğasıyla gözlemlenirken, doğu yönünde ise Filyos Limanı’nın devinim halindeki işleyişi gözlemlenir.

2023 yılının ilk çeyreğinde TPAO Yönetim Binası’nın yapım sürecinin tamamlanması ve kullanıma açılması planlanıyor.

Etiketler

Bir yanıt yazın