Melih Gökçek satacak bir şey daha buldu: Ankara’daki tarihi EGO hangarları satılıyor

Ankara'nın ilk endüstri yapıları arasında bulunan Yenimahalle'deki EGO hangarları üzerinde bulunduğu arsayla birlikte satılıyor.

Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin satışa sunduğu arsanın ihalesi bugün yapılacak.

Ankara’nın Yenimahalle İlçesi sınırlarında bulunan ve üzerinde 1930’lu yıllarda inşa edilmiş EGO Hangarları’nın bulunduğu 124 bin metrekare büyüklüğünde arsa Ankara Büyükşehir Belediyesi tarafından satışa çıkarıldı.

Ankara Büyükşehir Belediyesi internet sitesinde arsanın satışına ilişkin bir ilan vererek 63865 ada 2 parseldeki arsanın toplam alanı 124.475 metre kare olduğu belirtildi. İlanda arsaya 4.50 emsal verildiği ve 29 Kasım 2012 tarihinde 529 milyon TL muhammen bedelle kapalı zarf usulüyle ihaleye çıkarılacağı da belirtilmekte.

Arsa kentsel dönüşüm alanının içinde
Bakanlar Kurulu’nun 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 73’üncü maddesine göre 7 Temmuz 2010 tarihinde aldığı ve 13 Temmuz 2010’da Resmi Gazete’de yayınlanan kararlar uyarınca Ankara’da 7 alanın kentsel dönüşüm alanı ilan edilmesi sonucu EGO Hangarları’nın üzerinde bulunduğu arsa da kentsel dönüşüm alanı içerisine alınmış oldu.

Kentin büyümesiyle rant değeri artan arsanın imara açılması sonucu tarihi değeri bulunan EGO Hangarları’nın yerine alışveriş merkezi ya da konut inşa edilmesi söz konusu.

Belediyenin rant vurgusu
Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin internet sitesinde yer verilen powerpoint sunusunda arsanın, diğer mekanlara olan yakınlığı işaret edilerek rant vurgusuyla müşterilerin iştahlarının kabartılmak istendiği görülüyor. Sunuda uydu fotoğraflarına da yer verilen arsanın Atatürk Kültür Merkezi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Tren Garı, 19 Mayıs Stadyumu, Ankara Arena Spor Salonu gibi yerlere olan yakınlıkları ve ulaşım olanakları öne çıkarılmakta. Proje durumundaki metro hattı, hızlı tren garı ve hayvanat bahçesinin de sunuda yer alarak arsanın pazarlanmasında kullanılması dikkat çekiyor.

Hangarlar Ankara’nın ilk endüstri yapıları arasında
Yeni başkent olan Ankara’nın nüfusunun hızla artması sonucu 1930’lu yıllarda başlatılan ulaşım çalışmaları kapsamında Alman bir inşaat firması tarafından EGO için inşa edilen hangarlar, Ankara’nın en eski endüstri yapıları arasında bulunmakta.

Her biri 60×36 metre uzunluğunda ve 12 metre yüksekliğinde tasarlanan 5 adet tonozdan (tuğla ve harçla örülmüş, alttan obruk, yarım silindir biçiminde tavan örtüsü) oluşan hangarların bulunduğu tesisler mimari açısından benzerlik taşımakta ve alan bu yanı ile bir bütün olma özelliği taşımakta.

Hangarlar sosyal alan olarak kullanılmalı”
Konuya ilişkin görüşlerine başvurduğumuz Mimarlar Odası Ankara Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Karakuş Candan, arsanın satılmasını doğru bulmadıklarını belirtti.

EGO Hangarları’nın cumhuriyetin erken yıllarında yapılmış yapılar olduğunu dile getiren Candan, hangarların kentin kullanabileceği bir sosyal ortam olarak dönüştürülmesini savunduklarını söyledi.

Bu tip tarihi yapıların sanat merkezleri ve kültür merkezleri olarak dönüştürülerek kamusal kullanıma açılmasının yurt dışında çok fazla örneği olduğunu bildiren Candan, söz konusu yapıların çok değerli olduklarını vurguladı.

“Hangarların kamusal kullanıma açılabilmesi için yarışma düzenlenmişti”
Hangarların farklı şekillerde değerlendirilerek kamusal kullanıma açılabilmesi için düzenledikleri Kent Düşleri yarışmalarından bir tanesini hangarlarının değerlendirilmesi üzerine açtıklarını belirten Candan, yarışmadan yapının kültür merkezi olarak dönüştürülmesi yönünde çok önemli fikirler çıktığını söyledi. Açtıkları yarışma konusunda Ankara Büyükşehir Belediyesini de bilgilendirdiklerini söyleyen Candan, Belediye’nin bu durumu dikkate almadığını kaydetti. Yarışma 2011 yılında Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından düzenlenmişti.

“Belediye her değeri satarak metaya çeviriyor”
Candan, Büyükşehir Belediyesi’nin elindeki her değeri satarak metaya çeviriyor olmasını doğru bulmadıklarını ifade ederek, arsa için açılan ihaleyi takip ederek ona göre yargı sürecine gidebileceklerini belirtti.

Bölgenin kentsel dönüşüm alanı olduğunu ve satış sonrası hangarların yıkılarak yapılaşma süreci yaşanması ihtimaline dikkat çeken Candan, arsada yapılacak yıkım ve yapılaşma süreçlerine müdahil olacaklarını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın