Melen Projesi’nin Acilen Tamamlanması için Harekete Geçildi

Orman ve Su İşleri Bakanlığı DSİ Genel Müdürlüğü tarafından inşa edilen, Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan Melen Sistemi’nde dev bir adım daha atılıyor.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş tarafından 6 Mart’ta temeli atılacak olan Melen Barajı tamamlandığında İstanbul’ un 2071 yılına kadar olan su ihtiyacı teminat altına alınacak.

1 MİLYAR 77 MİLYON METREKÜP SU TEMİN EDİLECEK

Büyük İstanbul İçmesuyu bünyesindeki Melen Barajı, Melen Sistemi’nin depolama tesisi olarak inşa edilecek. Temelden yüksekliği 124 metre, talvegden yüksekliği 99 metre olması planlanan Melen Barajı’nın dolgu hacmi ise 2 milyon 80 bin m3 olacak. İstanbul’ un artan nüfusu dikkate alınarak hazırlanan, 2016 yılında tamamlanması öngörülen Melen Barajı 694 milyon m3 su depolama hacmine sahip olacak ve hizmete alındığında İstanbullulara yılda 1 milyar 77 milyon m3 su temini sağlayacak.

214 MİLYON LİRAYA MAL OLACAK

Batı Karadeniz Bölgesinde İstanbul Boğazı’nın 170 km doğusunda, Düzce ve Sakarya illerini birbirinden ayıran Büyük Melen Çayı’nın Karadeniz’e döküldüğü noktaya yaklaşık 7 km uzaklıkta bulunan Melen Barajı, 214 milyon liraya mal olacak.

2007 YILINDA KURAKLIK İSTANBUL’A UĞRAMADI

Cumhuriyet tarihinin en büyük içme suyu temin projesi olan 20 bin metresi tünel olmak üzere yaklaşık 180 bin metre uzunluğunda, regülatör, pompa istasyonları ve arıtma tesisleri ile kısım kısım tamamlanarak hayata geçirilen Melen Projesi ile 2007 yılında yaşanılan kuraklık İstanbullulara hissettirilmedi. DSİ Genel Müdürlüğü, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve İSKİ Genel Müdürlüğü yetkilileri yaptıkları çalışmalar ile Melen Projesi bünyesindeki 105 kilometre uzunluğunda boru hattı, Sakarya Nehir geçişi, regülatör, pompa istasyonu, terfi hattı, terfi deposu ve inşaatı işlerinin acilen tamamlanması için ‘Şafak Eylem Planı’ başlattı.

Başlatılan bu proje ile 2 bin 850 işçi ve 1.785 adet iş makinesi gece gündüz çalıştı. Kısa sürede Melen Çayı’ndan Şile Ağva’ya kadar olan Melen Hattı’nın tamamlanmasıyla Yeşilçay Sistemi’ne oradan Yavuz Sultan Selim Arıtma Tesisi’ne getirilen Melen Suyu ile İstanbullular kuraklık yılında bile su sıkıntısı yaşamadı.

DÜNYA TARİHİNDE İLK DEFA 2 KITA SU TÜNELİ İLE BİRLEŞTİRİLDİ

İstanbul’un sigortası Melen Projesi bünyesinde Dünya’da iki kıtayı birbirine bağlayan ilk ve tek uzun sualtı tüneli olan 5.551 m uzunluğundaki Boğaziçi Tüneli, Asya ve Avrupa’yı denizin 135 metre altından birleştirdi.

İSTANBUL’UN SUYU 2071 YILINA KADAR TEMİNAT ALTINDA

Konu ile alakalı bir değerlendirmede bulunan Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Melen Projesiyle bugün İstanbul’a günde 700 bin m3 su temin edildiğini, İstanbul’un suyunu 2071 yılına kadar teminat altına almak maksadıyla Sungurlu ve Osmangazi Barajları’nın da planlandığını söyledi.

Etiketler

Bir yanıt yazın