Melbourne’de Renk ve Biçimin Vurgulandığı Tren İstasyonları

Wood Marsh, Avustralya'nın Victoria eyaletinde yapılan kapsamlı hemzemin geçit kaldırma projesinin bir parçası olarak Bell ve Preston tren istasyonlarının yenilenmesi çalışmalarını tamamladı.

Renk, biçim, yerli tasarım unsurlarının bir araya getirilmesi, kapsayıcılığın desteklenmesine ve kültürel öğrenme fırsatlarının teşvik edilmesine yardımcı olmuş.

Avustralya’nın Melbourne şehrinde bulunan Bell ve Preston tren istasyonları, Victoria eyaletindeki bir metro  hattı olan Mernda Hattı boyunca yapılan önemli bir yeniden geliştirmenin iki önemli parçasını oluşturuyor. Hat yükseltilerek dört hemzemin geçit kaldırılmış ve üç kriket sahası büyüklüğünde bir yeşil alan oluşturulmuş. Bu yeşil alan Avustralyalı kentsel tasarım ve peyzaj mimarlığı stüdyosu Tract Consultants ile işbirliği içinde geliştirilmiş.

Bell İstasyonu’nun cephesi, Melbourne’ün kuzey banliyösü Darebin bölgesinde bulunan miras listesindeki konutlara bir referans olarak tasarlanmış. Mimarlık ofisi, Darebin’in çatı manzarasının soyut bir temsili olarak beton cephe için üç boyutlu bir desen oluşturmuş.

Yine yerel mimariye atıfta bulunan ofis, göz alıcı pencere tonlarını komşu Darebin Sanat ve Eğlence Merkezi’ni aydınlatan renklerden türetmiş. Bell İstasyonu’nun planlamasında, işlevler binanın dört köşesine yerleştirilmiş ve böylece geniş koridorun engelsiz kalması sağlanmış.

Preston İstasyonu’nun tasarımı ise komşu Preston Pazarı’ndan etkilenmiş. İstasyonun cephesi pazar satıcılarının kullandığı barkodları andıran bir dizi siyah dikey kıvrım ile pazarın ürün çeşitliliğinden esinlenen renklerle karıştırılmış. Dış cephedeki tasarım istasyonun iç mekanında da devam ettirilmiş ve renkli ışığı iç mekana süzen çeşitli renklerde pencerelerle tamamlanmış.

Ofisin tasarımsal yaklaşımı, demiryolunu kamu mimarisinin bir parçası olarak öne çıkartırken her iki istasyonun cephe desenlerinden ve renklerinden yararlanılarak kentsel dokuyu geliştiren kamusal alanlar yaratılmış.

Bell ve Preston istasyonlarının tasarımında güneş panelleri, yağmur suyu tankları ve LED aydınlatma gibi bir dizi sürdürülebilirlik öğelerine de yer verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın