Meksika’nın León Şehrinde Uygun Fiyatlı Konut Projesi

SO-IL, Meksika'nın Leon kentinde, ülkenin düşük maliyetli konut sıkıntısı için alternatif bir çözüm sunması amaçlanan altı katlı bir apartman binası tasarladı.

Las Americas adlı proje, Meksika’nın merkezi Guanajuato eyaletinde hızla büyüyen bir şehir olan León’un merkezi için tasarlandı.

SO-IL firması tarafından tasarlanan proje, León ve diğer şehirler için uygun fiyatlı konut çözümleri sunmayı amaçlıyor. Özellikle, hizmetlerin sınırlı olduğu şehrin çevresinde yeni yapılar inşa etmek yerine kentsel alanların oluşturulmasını teşvik ediyor.

Yıllar boyunca hükümet, uygun fiyatlı, birbirinin aynı evler ile banliyöler yaratmaya odaklandı. Bu gelişimlerin çoğu zamanla gecekondu mahallelerine dönüştü.

SO-IL yerel bir konut idaresi olan Instituto Municipal de Vivienda de León (IMUVI) ile birlikte uygun fiyatlı evlerin birbiri üzerine kümelendiği bir prototip geliştirmek için çalıştı ve bunu “şehir içi dikey konut” olarak tanımladı.

“Proje, gelişen bir kent merkezindeki fırsatlarla sosyal hareketliliği destekleyen yüksek yoğunluklu, sürdürülebilir, sosyal konut öneriyor.”

“Proje, yeni bir kentsel yaşam paradigması oluşturmak için sınırlı kaynakları kullanıyor. Belediyelerin benzer bir yaklaşımı benimsemeleri için bir prototip, düşük gelirli topluluklar için kentsel dönüşüm ve yaşam kalitesinin iyileştirilmesi için bir katalizör görevi görüyor.”

SO – IL, projenin 60 aileye ev sağlayacağını söylüyor. Kentsel birlikte yaşam için ölçeklenebilir bir model olarak tasarlanan proje, arazinin inşa edilebilir alanını en üst düzeye çıkaran iki peyzajlı avlu etrafında eklemlenmiş, buna park yeri de dahil. “Birim başına 0,5 park yeri sağlıyoruz ve çoğu insan hala bir arabaya sahip olmak istiyor.” Bu arada, binanın zemin katının önemli bir bölümü ticari kullanıma ayrılmış.

Ofis, Meksika’nın iklimi nedeniyle cephenin tasarımının oldukça basit olduğunu söylüyor. “Başlangıçta prekast beton paneller kullanmayı planladık. Ancak bu, bütçenin büyük bir kısmının dört saat uzaklıkta bulunan bir prekast fabrikasına, bir nakliye şirketine ve bir vinç operatörüne gideceği anlamına geliyordu.” Bu nedenle, uzmanlık gerektiren inşaat bileşenleri ve montajı için ağır makineler kullanmak yerine, tasarım ekibi, modüler bir birim geliştirmek için yerel imalatçılarla çalıştı. “Meksika’da tam olarak bir işçinin taşıyabileceği maksimum ağırlık olan 17 kilogram olan basit bir beton blok geliştirdik. Bu, inşaat bütçesinin çok daha fazla insana fayda sağlamasına olanak sağladı.”

Mahremiyet ve gölge sağlamak için kullanılan blok projeye farklı bir karakter verirken, mukavemet için harç veya yalıtım ile doldurulabilen boş bir iç mekana sahip. Duvarları monte etmek için, ayrı birimler yerine sabitlenmeden önce bir çubuk çerçeve üzerinden kayıyor. Bu yükseltiler, topluluk hissini güçlendiren ve sakinlere komşularla sosyalleşme olanağı sunan halka açık bir merdiven boyunca paylaşılan bir avlu dizisinin şekillenmesine yardımcı oluyor. Birimler, birbirine bakmayacak şekilde, avluya bakan bir dış koridor boyunca düzenlenmiş ve mahremiyet hissi arttırılmış.

“Her zaman konutun her şehrin önemli bir parçası olduğuna ve kaliteli konutun herkes için bir hak olması gerektiğine inandık. Maalesef birçok yerde kimin, nerede hangi koşullarda yaşayacağına karar vermek gayrimenkul piyasasına bırakılıyor. Bu projenin en güçlü yanı, bir grup paydaşın bir araya gelerek konutların nasıl farklı şekilde yapılabileceğini göstermek için çaba sarf etmesidir.”

“Las Américas ile kentsel gelişimimizde aradığımız yönün daha entegre ve yoğun bir şehre doğru değişmesi hakkında bir fikir ifade etmek istedik. Sadece konut için değil, kentsel tasarım ve sosyal dokumuzun yeniden inşası için kamu politikalarımızın bir tasviri olabilecek bir bina.”

Etiketler

Bir yanıt yazın