Meksika’daki Eski Fabrikayı Kamuya Kazandıran Mimari Müdahale

Mexico City'de bulunan La Laguna fabrikası Productora tarafından çeşitli kamusal aktivitelerin yapılabileceği bir komplekse dönüştürülüyor.

Fotoğraflar: Camila Cossio

La Laguna, Mexico City’nin Doctores semtinde 1920’lerde inşa edilmiş eski bir tekstil ve iplik fabrikası.

Tasarım müdahalesi sonucunda kötü durumdaki fabrika yapısının halka tekrar kazandırılması amaçlanıyor. Proje kapsamında fabrikanın 25’ten fazla birbirinden farklı yaratıcı ve üretken firmayı barındıran bir komplekse dönüştürülmesi kararlaştırılmış.

Bu firmaların yanı sıra marangozluk ve tekstil atölyeleri, kahve imalathaneleri ve seramik stüdyoları gibi üretici fonksiyonlar da programa dahil edilmiş.

Tarihi bina tescillenmemiş olsa da müdahale projesi özgün dış cephenin korunmasını ve zamanla büyük miktarda ekipman ve ek yapının bulunduğu iç avlulara odaklanmayı öneriyor.

Yeniden dönüştürme stratejisi, aşamalı olarak, on yıldan fazla bir süre boyunca kompleksi aynı anda birçok esnek kiracı grubunun kullanacağı şekilde kurulmuş.

Yenilenen kompleks, sağlam beton yapıları ve özgün kayıtlı pencereleriyle eski cephelere süreklilik kazandıran, restore edilmiş farklı boyutlarda iki avlu etrafında şekilleniyor.

Bu tasarım kararı sayesinde, yatay ve düşey sirkülasyonların işleyişini ve dağıtımını iyileştirmek için özel mimari müdahalelerle tamamlanarak, ziyaretçileri kompleksin tamamını keşfetmeye motive eden bir gezinti yeri oluşturulmuş.

Kompleksin mekansal ihtiyaçlarını tamamlamak için yeni tuvalet alanları, merdivenler, yük asansörü, depolar ve ek birimler inşa edilmiş.

Laguna adına yeni kromatik bir kimlik tanımlamak için ise eski binanın mimari öğelerinde ve eski dokuma makinelerinde bulunan yeşil rengin alanda tekrar kullanılmasına karar verilmiş.

Etiketler

Bir yanıt yazın